ACV tempert enthousiasme: "Er ligt totaal niets op tafel"

Marc Leemans, voorzitter van het ACV.
PHOTO_NEWS Marc Leemans, voorzitter van het ACV.
Het kernkabinet heeft de akkoorden van de Groep van Tien goedgekeurd. Maar voor de vakbonden is dit -behalve een evidentie- absoluut onvoldoende: het ACV blijft aandringen op een aanpassing van het regeerakkoord. "En die opening zie ik niet", verklaarde ACV-voorzitter Marc Leemans aan de VRT-nieuwsredactie. Het ABVV van zijn kant hoopt via sociaal overleg nog één en ander te forceren.

Premier Michel was vandaag trots om te verkondigen dat "de sociale vrede onder de kerstboom ligt". Het kernkabinet bekrachtigde de afspraken die de sociale partners vorige week over onder meer de losse eindjes van het statuut arbeiders-bedienden en over tijdskrediet en brugpensioen hebben gemaakt.

Maar de ACV-voorzitter tempert het optimisme over het sociaal overleg, al voor de tweede keer in minder dan een week. "Er ligt helemaal niets op tafel", zegt hij. "Sociale vrede onder de kerstboom? Dan moeten er wel eerst pakjes liggen. En die zijn er niet", aldus Leemans aan de VRT.

Binnen de Groep van Tien konden overgangsmaatregelen voor brugpensioen en landingsbanen uit de brand worden gesleept, maar over de inschakelingsuitkering, de lagere uitkering bij tijdelijke werkloosheid, de strengere eisen voor beschikbaarheid tot 65 jaar, enzovoort... is er nog geen enkele opening gecreëerd. "Er is nog geen enkel contact geweest rond loonvorming, pensioenhervorming, fiscale rechtvaardigheid of de afbouw van de sociale zekerheid. Deze regering is lief voor de rijken, en hard voor de armen. Er komen elf miljard lasten op de schouders van de werkenden terecht, en dat evenwicht moet rechtgetrokken worden. Dit is en blijft onaanvaardbaar", aldus de ACV-voorzitter.

Sociale vrede onder de kerstboom? Dan moeten er wel eerst pakjes liggen. En die zijn er niet

ACV-voorzitter Marc Leemans

Indexsprong

Marc Goblet, secretaris-generaal van de socialistische vakbond ABVV, vindt het niet meer dan normaal dat het kernkabinet de afspraken van de sociale partners heeft bekrachtigd. "Ik hoop dat de regering dezelfde richting kiest als het gaat over de andere dossiers die op tafel liggen, zoals de loonvorming", verklaarde hij.

Maar ook de nummer twee van de socialistische bond blijft aandringen om bijvoorbeeld de indexsprong niet uit te voeren. "Er is momenteel geen enkele wettelijke basis voor een indexsprong. De sociale partners beschikken nog over twee maanden om een akkoord af te sluiten, en als dat niet lukt heeft de regering één maand de tijd om knopen door te hakken".

Er is momenteel geen enkele wettelijke basis voor een indexsprong

Marc Goblet (ABVV)

Bereid tot overleg

Minister van Economie Kris Peeters liet ondertussen weten "over alle thema's te willen overleggen met de vakbonden". Dat zei hij vanavond aan de VRT-nieuwsredactie. "In januari vergadert de regering met de bonden, en dan kan er over alles gesproken worden." Ook over een vermogenswinstbelasting dus? "Dat bepalen de bonden zelf", zegt Peeters.

Onvermijdelijk komen op dat moment grote strijdpunten als de indexsprong of vermogenswinstbelasting - die Peeters én premier Michel zelf ook willen - op tafel. Wanneer dat precies gebeurt? De planning is nu 15 januari. Op 13 januari beslissen de bonden over verdere acties. "Maar de premier is bereid om zijn agenda aan te passen", aldus Peeters.