ACV: "Stakingsacties momenteel niet aan de orde"

belga
Ook de christelijke vakbond zet het sociaal verzet tegen onrechtvaardige regeringsbeslissingen na 7 oktober verder. Maar daarbij zijn "stakingsacties momenteel niet aan de orde". Dat zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

ABVV maakte bekend dat het provinciale actiedagen zal organiseren. Het is aan de regionale afdelingen om te beslissen welke vorm die aannemen. Dat kunnen stakingen zijn.

ACV is voorlopig geen voorstander van stakingsacties. "Of we deelnemen aan het actieplan hangt af van het type. Een actieplan mag niet meteen naar het zwaarste middel grijpen", stelt Leemans.

ACV is voorstander van gerichte en zo efficiënt mogelijke acties. Leemans geeft het voorbeeld van de berekeningsmodule die de vakbond lanceerde, om de gezinnen de impact van de regeringsbeslissingen te laten zien. "Die site ligt zelfs plat, omdat het zo'n succes is".

Stakingsacties zijn voor het ACV dus in eerste instantie niet aan de orde. Dat betekent niet dat ze zijn uitgesloten. "Er kan altijd een regeringsbeslissing uit de lucht vallen. Maar op basis van wat we nu weten, is een staking niet aan de orde".