ACV: "Stakingen waren nodig omdat regering niet wilde overleggen"

Een militantenconcentatie van het gemeenschappelijk vakbondsfront ABVV betoogt op het Muntplein in Brussel.
Eric de Mildt Een militantenconcentatie van het gemeenschappelijk vakbondsfront ABVV betoogt op het Muntplein in Brussel.
We hebben inderdaad storm gelopen tegen het beleid met provinciale en nationale acties, manifestaties en stakingen, maar alleen omdat de regering zonder overleg harde beleidsmaatregelen trof. Dat zegt de woordvoerder van de christelijke vakbond ACV in een reactie op het bericht dat de Belgen vorig jaar maar liefst 760.297 dagen hebben gestaakt.

"We hebben inderdaad storm gelopen tegen het beleid, met provinciale acties, nationale manifestaties, stakingen in verschillende sectoren in die 'warme' herfst van vorig jaar, maar dat was een rechtstreeks gevolg van harde beleidsmaatregelen die genomen werden door een regering die niet met ons wilde overleggen over dat beleid", zegt David Vanbellinghen, woordvoerder van de christelijke vakbond ACV, in een reactie op het bericht dat alle Belgen samen vorig jaar in totaal maar liefst 760.297 dagen hebben gestaakt.

Het was van 1993 en de stakingen tegen het Globaal Plan van Dehaene geleden dat er nog zoveel sociaal ongenoegen in de straat te zien was.

"Krachtig wapen"

"De staking is een krachtig wapen, dat maar best onder het stof blijft liggen", zegt David Van Bellinghen. "Maar met de onevenwichtige maatregelen die werden afgekondigd, onder andere de indexsprong, de verhoging van de pensioenleeftijd en het uitblijven van een dialoog over die maatregelen, moesten we het stakingswapen wel van onder het stof halen."

"Dat heeft tot een turbulente herfst geleid, dat klopt. Maar de acties hebben er dan anderzijds ook toe geleid dat er nu tenminste ook over een taxshift wordt gesproken. En hebben we een mini-compromis over de SWT-regeling (brugpensioen) bereikt, een sociaal akkoord afgesloten en afspraken met werkgevers gemaakt over de beschikbaarheid van de oudere werknemers. Helaas moest de regering aan dat laatste akkoord dan weer gaan prutsen. Als de regering in de herfst echt de hand had uitgestoken en had willen overleggen met de vakbonden, dan waren die stakingsdagen misschien niet nodig geweest."

'Door de onevenwichtige maatregelen van de regering, moesten we het stakingswapen wel van onder het stof halen'

David Vanbellinghen, woordvoerder van de christelijke vakbond ACV