ACV: "Langdurig zieken, blijf weg bij de arbeidsgeneesheer"

Thinkstock
Wie lange tijd ziek is en vreest dat zijn werkgever op ontslag aanstuurt, kan beter niet ingaan op een oproep van de arbeidsgeneesheer. Dat opmerkelijke advies geeft de christelijke vakbond ACV aan zijn leden, schrijft De Tijd vandaag.

Het ACV noemt het nieuwe systeem om langdurig zieken terug naar werk te begeleiden een 'ontslagmachine'. Van de 400.000 langdurig zieken kwamen vorig jaar 15.000 mensen in zo'n re-integratietraject terecht, waarin samen met de werkgever, de behandelende arts en de arbeidsgeneesheer bekeken wordt of de zieke met de nodige aanpassingen stapsgewijs opnieuw aan het werk kan. In 68 procent van de gevallen leidt die procedure tot de conclusie dat de werknemer definitief ongeschikt is om opnieuw aan de slag te gaan bij zijn huidige werkgever.

Het ACV waarschuwt leden dat ze moeten opletten dat de re-integratieprocedure niet gebruikt wordt om hen te ontslaan. "Als je vreest dat je werkgever een ontslag wegens medische overmacht wil uitlokken, blijf je beter weg uit de re-integratieprocedure. Ga dan niet en bezorg geen medische stukken aan de arbeidsgeneesheer", schrijft het ACV in ledenblad Visie. 

Van de zogenaamde re-integraties leidt 80 procent uiteindelijk tot ontslag. In tegenstelling tot een ontslag om economische redenen hoeft het bedrijf bij medische overmacht geen ontslagpremie te betalen. Het VBO spreekt de cijfers tegen. "Over de uiteindelijke uitkomst worden geen gegevens bijgehouden", zegt Kris De Meester. "Als iemand definitief ongeschikt wordt verklaard, wil dat niet zeggen dat de werkgever ook altijd overmacht inroept om die werknemer te ontslaan."
104 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Desmedt

  Ronny, de werkgever vangt juist niemand op. Het is het ziekenfonds die de uitkering betaalt bij langdurige ziekte, niet de werkgever. En langer aan de ziekenkas staan is blijkbaar beter voor je portefeuille dan terug gaan werken, met kans dat je je ontslag krijgt (en dus je uitkering kwijtbent).

 • Dimitri De Clercq

  Moeten deze langdurig zieken dan eeuwig op de loonlijst van de werkgever blijven staan ?

 • Tom Desmedt

  Sommigen plaatsen zichzelf graag in de slachtofferrol. Het duurt ook 5 minuten eer ik mijn trap afgedaald ben, wil dit dan zeggen dat ik niet kan gaan werken? Nee, het kost gewoon een beetje meer moeite. Maar mensen willen geen moeite doen, ze moeten alles in de schoot geworpen worden.

 • Marleen Schotte

  Hoe komt het dat de arbeidsgeneesheer aan informative raakt bij het ziekenfonds? (Medische stukken

 • Herman Janssens

  Correct, Luc Carlier.