ACV en ABVV wensen snel duidelijkheid voor Vlamingen in tewerkstellingsmaatregelen

ACV en ABVV vragen Vlaams minister van Werk Hilde Crevits om snel duidelijkheid te verschaffen.
Photo News ACV en ABVV vragen Vlaams minister van Werk Hilde Crevits om snel duidelijkheid te verschaffen.
De vakbonden ACV en ABVV vragen snel duidelijkheid voor de ongeveer 13.000 Vlamingen in tewerkstellingsmaatregelen. Zij weten vandaag niet wat de coronacrisis zal betekenen voor hun inkomen, aangezien de regels van de verschillende tewerkstellingsmaatregelen zoals de Individuele Beroepsopleiding (IBO), wijkwerken of de beroepsinlevingsstages niet aangepast zijn aan dit soort gezondheids- en arbeidsmarkt. Volgens de vakbonden kan de crisis leiden tot honderden euro's inkomstenverlies.

Een goede 1.800 kwetsbare werkzoekenden in een door het coronavirus stopgezette Individuele Beroepsopleiding dreigen hun volledige uitkering te verliezen. "Bij overmachtssituaties wordt hun opleidingsovereenkomst immers zonder voorwerp beschouwd en stopgezet door de VDAB. In plaats van 1.340 euro per maand rest hen dan 0 euro", aldus de twee vakbonden. "Eenzelfde scenario dreigt voor enkele honderden mensen in een beroepsinlevingsstage. Bij stopzetting van de stage kunnen zij niet terugvallen op een werkloosheidsuitkering."

Daarnaast dreigt ook inkomensverlies voor goed 11.000 wijkwerkers. In dit systeem werken vooral mensen met de laagste inkomens, zoals langdurig werklozen en leefloners. Zij dreigen 240 euro per maand te verliezen, "een groot bedrag op een vaak erg lage uitkering.”

“Wirwar aan opleidingsstatuten”

De vakbonden benadrukken dat de groepen geen gebruik kunnen maken van de federale of Vlaamse steunmaatregelen die in het leven zijn geroepen voor werknemers die in tijdelijke werkloosheid terechtkomen. "Nochtans was elk van hen tot voor kort aan de slag op diezelfde arbeidsmarkt", klinkt het.

ACV en ABVV vragen dan ook aan Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en de VDAB om snel zekerheid te verschaffen voor deze duizenden kwetsbare werknemers. "Het mag niet de bedoeling zijn dat hun prille stappen op de arbeidsmarkt in moeilijke tijden zorgen voor grotere financiële onzekerheid", zeggen de vakbonden. "En na de coronacrisis is er werk aan de winkel: deze wirwar aan opleidingsstatuten geeft te weinig inkomenszekerheden aan betrokkenen wanneer er nog eens een virus op wereldreis gaat.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chantal Sleypen

  Ook ik val zo gezegt naast de boot. Werk al meer dan 1j via interim en kom niet in aanmerking voor technisch werkloosheid.Kreeg vandaag mijn c4 in brievenbus. Dit strookt totaal NIET, terwijl acv mij doorgeeft dat ik geen c4 nodig heb..hoog tijd dat mensen fatsoenlijk worden op de hoogte gebracht

 • Sandra Peeters

  Dat niet alleen, al die interimmers die zijn wijsgemaakt dat ze een job met kans op vast hadden. Die interimkantoren vertikken het gewoon om hen op technische werkloosheid te zetten, nochtans perfect wettelijk mogelijk, geen achterpoortjes voor nodig. Nooit via interim werken, je krijgt geen gelijke rechten.

 • Glenn Schrooien

  Ben werkzoekend! Volg avond opleiding zelf Gespaard en betaald! Voor gemakkelijker een job te kunnen vinden. Want nog nooit in mijn 12 jaar dat ik werk heb ik zo moeilijk gehad met werk te vinden. En nu met de coronavirus zal het zeker niet gemakkelijker worden. Ze hebben me al laten weten dat mijn uitkering zal zakken. Wat moet een mens nu doen? Waar moet ik nu werk vinden?

 • Ben Strubbe

  Verschillende stelsels waar de vakbonden zelf gedeeltelijk voor verantwoordelijk zijn. De vakbonden zouden beter pro-actief gaan werken en hun oorlogskas aanspreken om de (tijdelijke !) nood te lenigen.