ACV en ABVV verliezen terrein, ACLVB gaat erop vooruit bij sociale verkiezingen

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stelde de resultaten vanmiddag voor in aanwezigheid van de bonden.
Photo News Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) stelde de resultaten vanmiddag voor in aanwezigheid van de bonden.
Het ACV blijft de grootste vakbond van het land. Bij de afgelopen sociale verkiezingen behaalde de christelijke bond 50,98 procent van de stemmen voor de ondernemingsraden. Het socialistische ABVV behaalde 34,93 procent. De twee grote bonden verliezen zo licht terrein, de winst is voor de ACLVB. De liberale bond kwam uit op 12,32 procent, zo meldde minister van Werk Kris Peeters vanmiddag.

Het gaat wel nog om voorlopige cijfers van de stembusgang van 9 tot 22 mei, met 91,3 procent van de stemmen geteld.

In de Comités voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) behaalde het ACV 51,8 procent en de socialistische ABVV 35,77 procent. De ACLVB eindigde hier op 12,43 procent.

In vergelijking met de sociale verkiezingen van 2012 verliezen de twee grote bonden een beetje terrein. De ACLVB blijt groeien.

In totaal namen 776.867 kiezers deel aan de sociale stembusgang voor de ondernemingsraden en 856.885 voor de CPBW's. Dat brengt de opkomst op respectievelijk 63,5 en 65,4 procent. De opkomstgraad ligt lager dan vier jaar geleden.

Peeters: "Hoop dat dit nieuwe fase in sociaal overleg inluidt"

Nu de sociale verkiezingen achter de rug zijn - een "delicate" periode voor de vakbonden volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V) - hoopt hij dat er een nieuwe fase in het sociaal overleg kan aantreden. "We hopen dat we nu écht kunnen praten met de vakbonden. We hebben veel op tafel liggen", zei Peeters in de marge van de voorstelling van de uitslag van de sociale verkiezingen. De bonden van hun kant verklaren zich bereid om aan tafel te zitten, maar herhalen niet te willen weten van schijnoverleg.

Na de nationale betoging gisteren liet Peeters al verstaan dat hij met de sociale partners opnieuw rond de tafel wil zitten. Vandaag herhaalde hij dat het de bedoeling is om de maatregelen rond de annualisering van de arbeidstijd uit te leggen. "We willen tekst en uitleg verschaffen, want een aantal zaken zijn niet correct weergegeven", aldus de minister.

De bonden willen echter meer dan enkel uitleg krijgen. Ze willen ook in groep en niet apart aan tafel zitten.

De vakbonden herhalen hun eis voor een rechtvaardiger fiscaliteit, zoals ook op de nationale betoging aan bod kwam. "En de regering komt dan niet weg met symboliek. We willen een evenwichtig beleid", aldus voorzitter Marc Leemans van de christelijke vakbond. Hij wees erop dat de werknemers al acht miljard euro leveren. "Als de regering op zoek moet naar vier miljard, weet men waar men het moet halen. We willen dat de grote inkomens een proportioneel stuk bijdragen."

De vraag van de bonden naar een meer rechtvaardige fiscaliteit moet volgens Peeters "door elke politicus au serieux worden genomen". Maar dit kan volgens hem het best besproken worden in het kader van de begrotingsonderhandelingen. De CD&V-minister heeft naar eigen zeggen al enkele ideeën, maar trad woensdag niet in detail.

Kris Peeeters.
Photo News Kris Peeeters.

'We willen tekst en uitleg verschaffen, want een aantal zaken zijn niet correct weergegeven'

CD&V-vicepremier Kris Peeters