Activisten blokkeren werf van mega-gevangenis Haren, 15 mensen opgepakt

Archieffoto: het terrein van de Keelbeek, waar de gevangenis zou moeten komen.
Baert Marc Archieffoto: het terrein van de Keelbeek, waar de gevangenis zou moeten komen.
Sinds 6 uur vanochtend blokkeren een negentigtal mensen de werf van de megagevangenis in de Brusselse gemeente Haren. Dat melden deelnemers aan de actie. De arbeiders hebben hun werk niet kunnen hervatten. De politie was snel ter plaatse. Zowat vijftien betogers zijn omstreeks 8 uur al opgepakt.

Op vijf plaatsen wordt de toegang tot de werf geblokkeerd. Een deel van de betogers heeft zich vastgemaakt, aan hekkens of aan elementen die in het beton zitten. Op spandoeken stond onder meer te lezen "Stop maxi-prison de Haren now".

Volgens de deelnemers waren er geen schermutselingen met de arbeiders. "Dit is een actieve, geweldloze actie", aldus een van de deelnemers. "Het wordt tijd om een einde te maken aan de vernieling van de democratie, de mensen en de natuur. De megagevangenis is een symbool van deze vernieling.”

De actievoerders willen dat de werken onmiddellijk stopgezet worden. Ze menen dat meer plaatsen in de gevangenissen zullen leiden tot een verhoging van de opsluitingen, en geen oplossing zal bieden aan de overbevolking in de gevangenissen en recidive.

Negatief advies

De werken aan de gevangenis zijn eind januari begonnen. Midden januari gaf de auditeur van de Raad van State nog een negatief advies voor de stedenbouwkundige en milieuvergunning van de gevangenis. De activisten hekelen de haast om het terrein van de Keelbeek alvast te betonneren, voor de finale beslissing van de Raad van State. De bouw had eigenlijk al in het voorjaar van 2015 moeten beginnen.

In juli vorig jaar was er al veel protest rond de bouw van de gevangenis.
BELGA In juli vorig jaar was er al veel protest rond de bouw van de gevangenis.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Sluit ze een paar dagen op want die hebben toch niets te doen.

 • paul geerts

  90 activisten die elk minstens een gevangene gaan opvangen, dat zou een mooi begin zijn om de overbevolking aan te pakken, haal er de zwaarste maar uit , die tellen voor twee.

 • Jean De Grande

  Laat ze opdraaien voor de economische schade. Het moet gedaan zijn dat een zeer kleine (linkse) meerderheid zijn wil oplegt aan de meerderheid.

 • paola nerozzi

  Gewoon verder doen gevangenis moet er komen want ze zitten overvol altijd met hun gezever en werk erbij voor de werkende mens wat is belangrijker

 • Edmond Dillien

  Wij hebben dus ook van die rare snuiters hier in België, hebben die misschien allemaal iets op hun kerfstok en zijn ze bang dat de straffen onder de 3 jaar ook uitgevoerd gaan worden, of is het gewoon een bende met een rare kronkel in hun hersenen? In geval van het laatste staat collocatie nog altijd in het wetboek als ze na wat tegenvallende resultaten bij hun actie toch nog gewelddadig moesten worden.