Activist verspreidt affiches in Borgerhout en Brussel: "Film de politie!"

Olie op het vuur na geweld op politieagenten in antwerpen

Facebook Peter Terryn
De zelfverklaarde anarchistische activist Peter Terryn laat opnieuw van zich horen. Nadat hij vorig jaar nog tips gaf om de spoorwegen te saboteren en wat later opnieuw choqueerde met een oproep om katten te doden, mengt de 54-jarige zich nu in de heisa rond de incidenten in Borgerhout. "Film de politie", roept hij op via affiches die binnenkort in de straten van Brussel en Borgerhout zullen hangen.

"Naar aanleiding van de opstootjes in Borgerhout, lanceert het Ministerie van Agitatie een informatiecampagne", zo schrijft de Antwerpenaar op Facebook. "Het Ministerie verspreidt in Borgerhout en Brussel affiches om de bewoners te informeren over hun rechten met betrekking tot het filmen van politieagenten in functie."

Filmende 13-jarige

Terryn neemt het op voor de 13-jarige jongen die bij het tumult van zondag in Borgerhout door de politie werd gesommeerd te stoppen met filmen en zijn identiteitskaart te tonen. "Hij werd door agenten op hardhandige wijze overmeesterd", klinkt het. "Maar hij is niet gearresteerd en dat is logisch."

"Alle burgers hebben het recht om politiehandelingen te filmen zolang ze daarbij de politie niet hinderen en het portretrecht niet schenden. Indien de politie problemen heeft met gefilmd materiaal, moet de politie klacht neerleggen bij de rechtbank. De politie heeft niet het recht eigenhandig het filmen te verbieden of te eisen dat gefilmd materiaal wordt verwijderd. Het vernietigen van bewijsmateriaal is een ernstige inbreuk."

Met een amper verdoken middelvinger naar de Antwerpse politie is zijn oproep: 'F*** de Politie!', wat dus ook voor 'Film de Politie!' moet staan.

"Hypocrisie"

'Het Ministerie van Agitatie' wil via de affiches ook "de hypocrisie aanklagen waarbij de politie zelf in Borgerhout zogenaamde filmpalen opzet die vanop afstand bediend kunnen worden". "Deze Big Brother toestanden staan in schril contrast met de huiver en agressie van de politie wanneer ze zelf gefilmd worden. Ze zijn een illustratie van de hypocrisie van de politie", klinkt het.

Vervolgens 'nodigt' Terryn 'kunstenaars' uit om een 'kunstwerk' van de Chinese dissidente kunstenaar Ai WeiWei als 'performance' uit te voeren. Lees: schakel camera's uit met spray.

"Het Ministerie van Agitatie roept de bewoners op tot waakzaamheid en alertheid: hou uw camera klaar als u politie ziet. Ken uw rechten en bescherm uw vrijheden", besluit hij.

Facebook Peter Terryn