Actieve Verdediging Wapenliefhebbers wil vernietiging amnestieregeling wapenvergunningen

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
De amnestieregeling voor illegale wapenbezitters is verwarrend. Wie zich aanbiedt bij de politie, kan nooit vooraf zeker weten of zijn wapens voor regularisatie in aanmerking komen. Dat zegt de Actieve Verdediging der Wapenliefhebbers (AVWL), die de vernietiging vraagt van de amnestieregeling illegale wapens- en ladervergunningen.

De plenaire Kamer keurde eind december 2017 een wetsontwerp goed dat een nieuwe regularisatie voor vuurwapens voorziet. De tekst zorgt er ook voor dat in de toekomst geen laders meer kunnen worden verkocht zonder dat de koper een vergunning heeft voor een bijhorend vuurwapen.

Deze regeling zal volgens de AVWL een substantiële inzet van politie vragen. "Bovendien riskeren Belgische overheidsdiensten ook belemmerd te worden om nog aan laders te geraken. De absurde maatregel - België is het enige land ter wereld die deze maatregel heeft - komt de openbare veiligheid dan ook niet ten goede", zegt Daniel Beets van de AVWL.

De AVWL vindt deze regeling voorts "verwarrend en onduidelijk" en vraagt daarom aan het Grondwettelijk Hof om de vergunningsplicht en de amnestieregeling te vernietigen zodat het parlement kan nadenken over een meer sluitende regeling. Eerder diende de AVWL ook al een vernietigingsberoep in bij de Raad van State tegen de door minister Geens genomen uitvoeringsmaatregelen.

De uitspraak wordt verwacht na de verkiezingen van 2019.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Denijs

    Zover zou ik ook niet gaan. Bepaalde winkeliers met dure goederen (bv. juweliers) en banken akkoord, maar niet voor de anderen of we belanden in Amerikaanse toestanden.

  • Stefan Vantstraat

    Het probleem is: je laat ze regulariseren... en dan komt de gouverneur en die zegt dat je al die tijd illegaal een wapen hent gehouden waardoor je het alsnog kwijt bent.

  • Jeff Stevens

    groot gelijk, de overheid faalt in het beschermen van zijn bevolking!