Actieplan Homans: "Tegen 2050 heeft iedereen toegang tot een woning"

Liesbeth Homans.
BELGA Liesbeth Homans.
Geen praktijktesten, wel extra inzetten op brochures, sensibilisering en zelfregulering. Dat zijn de pijlers van het nieuwe antidiscriminatiebeleid op de private huurmarkt van Liesbeth Homans (N-VA), als Vlaams minister bevoegd voor Wonen. De Standaard kon een ontwerp van haar langverwachte actieplan inkijken. Dat plan is nu zo goed als gefinaliseerd.

Homans zelf wil tegen 2050 het probleem van discriminatie en racisme jegens potentiële huurders volledig de wereld uithelpen. Tegen dan "heeft iedereen toegang tot een woning", maakt ze zich sterk in het document. 

Dus ook mensen met een andere herkomst, alleenstaanden met kinderen en huurders die bij het OCMW moeten aankloppen voor een huurwaarborg. Dat zijn de drie groepen die het vaakst afwijzingen moeten slikken en daardoor vaak inboeten op woonkwaliteit.

Gênant weinig actie

In de sector kan het actieplan op weinig enthousiasme rekenen. Het wordt zelfs te licht bevonden. "Er staat niets in. Het is gewoon gênant weinig", zegt Joy Verstichele, coördinator Vlaams Huurdersplatform. Hij verwijst naar het ontbreken van een "repressief luik", waarbij praktijktesten hun nut kunnen bewijzen. "Verhuurders die om racistische redenen niet willen verhuren aan een persoon met een andere origine zullen niet plots van gedacht veranderen door de zoveelste brochure te lezen die zegt wat wettelijk mag en niet mag."

Minister Homans blijft bij haar standpunt dat er op de huurmarkt "een dunne lijn (is) tussen onwettige discriminatie en geoorloofde selectie". "Discriminatie bestaat en is verwerpelijk, daarom dat ik aan zelfregulering wil doen. Discriminatie is een strafbaar feit en moet via de geijkte kanalen behandeld worden. Met praktijktesten los je niets op. Wel demotiveren ze verhuurders, van wie het overgrote deel het goed meent."

Gemiste kans

Ook oppositiepartij Groen reageert erg ontgoocheld op het uitgelekte, naar verluidt bijna gefinaliseerde, actieplan van de minister van Wonen tegen discriminatie en racisme op de private huurmarkt. De partij spreekt bij monde van Vlaams parlementslid An Moerenhout van een "gemiste kans". "Het momentum was er om een echt ambitieus plan uit te werken."

Het is niet minder dan een "schande" dat Homans het standpunt van de andere meerderheidspartijen en de resultaten van een onderzoek naar discriminatie van het Steunpunt Wonen naast zich neerlegt, zegt Moerenhout.

Praktijktesten onontbeerlijk

"Een groot deel uit het middenveld was al geruime tijd vragende partij voor maatregelen om discriminatie op de huurmarkt streng te handhaven", schetst Moerenhout. "En ook meerderheidspartijen CD&V en Open Vld uitten zich het voorbije jaar als voorstander van zo'n strenge handhaving, in de vorm van praktijktesten. Bovendien bestelde de minister zelf recent nog een onderzoek bij het Steunpunt Wonen. Uit deze studie kwam naar voren dat praktijktesten onontbeerlijk zijn wanneer we discriminatie op de huurmarkt wensen te bestrijden."

Minister Homans zelf wenst intussen niet te reageren op ontwerpteksten "waarover overlegd wordt".
67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raoul Hoylaerts

  voor Belgen misschien tegen dan.voor vreemden is er nooit een probleem geweest...

 • Chantal Vlaeminck

  Die heeft een beetje teveel gedronken volgens mij Weg met die partij !!!

 • François Defosse

  Is dit jaar dan niet meer van belang soms?

 • Ronny Ooijen

  Wil iemand alsjeblieft die 2 lege flessen wijn uit haar handen trekken?

 • jan van coillie

  weer te veel gezopen zeker?