Actiegroepen Oosterweel schieten voorstel regering af

Ademloos-voorzitter Wim Van Hees. (archieffoto)
UNKNOWN Ademloos-voorzitter Wim Van Hees. (archieffoto)
De actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal leggen zich niet neer bij het 'dubbelbesluit' over de Oosterweel van de Vlaamse regering, waarbij de Lange Wapper niet helemaal uitgesloten wordt. Zij kondigen in een Concentrakrant aan hun strijd voort te zetten.

Een week na het zogenaamde dubbelbesluit van de regering-Peeters - de vierde Scheldekruising wordt een tunnel, maar als dat niet kan komt er toch een brug - zeggen de actiegroepen dat ze hun verzet voortzetten. "Dit politieke compromis staat ver van het algemeen belang", zegt Peter Verhaeghe van stRaten-generaal in de krant. "Het verkeer wordt niet van Antwerpen weggehouden. Daarom willen wij alle documenten zien waaruit zou moeten blijken dat het Meccanoplan van Forum 2020 niet mogelijk is."
 
Dat plan bevat twee 'bretellen' en een noordelijke bypass om de Ring rond te maken. "De Lange Wapper is de pest voor Antwerpen", vindt Ademloos-voorzitter Wim van Hees. "En het dubbelbesluit zegt: als een tunnel niet kan, dan gaan we voor de pest. Ook de situatie op Linkeroever is pure horror, met acht bouwwerven en honderd hectare gekapt bos."
 
Christian Leysen, een van de initiatiefnemers van Forum 2020, is iets voorzichtiger: "Wij bepalen onze positie pas na de paasvakantie. Zelf vind ik deze beslissing een overwinning voor de stadsontwikkeling van Antwerpen, maar qua mobiliteit zijn we er nog niet." (belga/adb)