Actiedag vakbonden: industriezones geblokkeerd, gevels VBO en MR beklad, betogers bedreigd met wapen

Staking in meer dan 260 metaal- en textielbedrijven, bus- en tramverkeer verstoord

Onvrede over de pensioenmaatregelen van de regering, het mislukt overleg over de zware beroepen en de groeiende onrust over de koopkracht leiden tot een “stakingsgolf” tijdens de nationale actiedag georganiseerd door de vakbonden. In meer dan 260 metaal- en textielbedrijven wordt gestaakt, in Waals-Brabant worden industriezones geblokkeerd. Er zijn ook verschillende manifestaties en filterblokkades. Het bus- en tramverkeer van De Lijn ondervindt grote hinder. Er waren ook al incidenten: zo werd de gevel van de hoofdzetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) met rode verf besmeurd en werden actievoerders in Gent bedreigd met een wapen.

Er wordt vooral actiegevoerd in de industriële sectoren, zoals de voeding-, metaal- en textielbedrijven. “In meer dan 260 metaal- en textielbedrijven wordt gestaakt”, aldus William Van Erdeghem, voorzitter van ACV Metea. “In vele andere honderden bedrijven wordt op een andere manier actiegevoerd. Lees: petities, ondernemingsraden, contacten met de werkgevers, manifestaties, enzovoort.”

Verschillende bedrijven volledig stil

In Wilrijk in Antwerpen ligt zowel de productie als de distributie bij de fabriek van Coca-Cola volledig stil. “Bij de arbeiders waren er zo goed als geen werkwilligen”, zegt ABVV-secretaris Yvan De Jonge. Ook bij koekjesproducent LU in Herentals liggen de productielijnen helemaal stil. Volgens De Jonge liggen andere grote voedingsbedrijven in de regio evenzeer plat. “We krijgen zelfs van kleine bedrijfjes, waar geen afgevaardigde is, de vraag van werknemers hoe ze kunnen staken.”

In Oost-Vlaanderen zijn er acties “in een negentigtal bedrijven”, meldt Marc Staelens van ABVV-metaal. “Daarvan liggen er een veertigtal volledig plat.” De belangrijkste daarvan zijn Volvo Cars, Volvo Trucks, Volvo-toeleverancier Tower Automotive, Honda en Bekaert Aalter. Arcelor Mittal ligt niet volledig plat, want daar worden op stakingsdagen traditiegetrouw mensen opgevorderd. 

Onder meer de Coca-Cola-vestiging in Wilrijk ligt volledig stil.
Marc De Roeck Onder meer de Coca-Cola-vestiging in Wilrijk ligt volledig stil.

In Vlaams-Brabant zijn vooral grote bedrijven uit de voedingssector getroffen. “Het werk werd onder meer neergelegd in de grotere brouwerijen zoals AB InBev in Leuven en Hoegaarden en Haacht in Boortmeerbeek”, zegt Bert Verhoogen, provinciaal secretaris van de centrale voeding en horeca. “Bij zuivelproducent Danone in Rotselaar draaien maar drie van de twaalf productielijnen. Ook in het depot van warenhuisgroep Colruyt in Halle en bij Kellogg’s in Zaventem werden afdelingen stilgelegd. Bij de Tiense Suikerraffinaderij in Tienen zijn onvoldoende lijnen beschikbaar om de verpakking te garanderen.” Het foodservicebedrijf Java in Rotselaar verving het stakend personeel door interimarbeiders, tot grote onvrede van de bonden.

Actie aan het Delhaize-distributiecentrum in Ninove.
BELGA Actie aan het Delhaize-distributiecentrum in Ninove.

In verschillende Limburgse voedingsbedrijven werden piketten geplaatst, waaronder Greenyard in Bree en Friesland Campina in Lummen. Andere voedingsbedrijven blijven volledig dicht, met name Coca-Cola en Inbev in Hasselt, Culinor in Herselt, Incopack in Dilsen-Stokkem en Izico in Bocholt. 

Bij Audi Brussel in Vorst ondervindt men lichte hinder. Zo’n 20 tot 30 procent van de werknemers ontbreekt op de werkvloer en dus draaien niet alle afdelingen op volle toeren.

Verder zijn zo’n 14.400 metaalarbeiders afwezig op het werk, zo meldt Agoria. Bij 34 metaalbedrijven ligt de productie volledig stil en wordt er amper of niet gewerkt.

Agoria-CEO Marc Lambotte hekelt de schade die daardoor wordt aangericht, waaronder de imagoschade en het productieverlies. “Hoe meer schade aan de ondernemingen, hoe beter we gehoord worden, blijft de illusie van de vakbonden. Ze willen het niet begrijpen”, klinkt het. “Hoe meer schade, hoe moeilijker we tot een oplossing kunnen komen. Dergelijke acties zijn en blijven contraproductief.”

Ook elders in Vlaanderen en Brussel wordt er gestaakt.

Actie aan Coca-Cola in Zwijnaarde, Gent.
BELGA Actie aan Coca-Cola in Zwijnaarde, Gent.

“Het is gedaan met wandelen in Brussel,” verwijst Marc Staelens naar de pensioenbetoging in mei. “We hebben dat gedaan met 60.000 tot 70.000 man, er wordt niet geluisterd. De regering en werkgevers moeten nu uit hun kot komen.”

Het is gedaan met wandelen in Brussel. We hebben dat gedaan met 60.000 - 70.000 man, maar er wordt niet geluisterd

Marc Staelens van ABVV-metaal

Vakbonden besmeuren gevel van VBO 

In Brussel hebben een duizendtal aanhangers van de vakbonden actiegevoerd bij de zetel van werkgeversorganisatie VBO. Ze uitten er met veel lawaai en de nodige voetzoekers hun ongenoegen over de pensioenleeftijd van 67 jaar, maar ook over de koopkracht. Enkele betogers hebben de gevel van het gebouw met rode verf beklad.

Het VBO heeft al laten weten dat de factuur voor de schoonmaak van de gevel naar de vakbonden zal worden opgestuurd.

Photo News
BELGA

De slogans die de betogers op hun vele spandoeken tentoonspreidden, waren klaar en duidelijk. “Voor de rijken het fiscaal paradijs, voor ons de hel”, “alles stijgt behalve ons salaris”, “veroordeeld tot pensioen op 67 jaar” of “neen, tegen de sociale slachtpartij”.

Actie aan het VBO in Brussel
BELGA Actie aan het VBO in Brussel

“We leven in de 21ste eeuw en willen niet terug naar de middeleeuwen. We willen deftigste werkomstandigheden en dat begint bij de werkgevers. We eisen respect voor de werknemer”, zegt een ACLVB-vakbondsafgevaardigde.

Voor de bonden is het duidelijk dat de regering hen in de steek laat. “In mei zullen we de regering veranderen, een regering die niet naar ons luistert”, stelt een ACV-afgevaardigde. “De jobs jobs jobs die ons beloofd zijn, zijn geen echte jobs”, maar duwen ons in de armoede”, stelt Estelle Ceulemans, algemeen secretaris ABVV Brussel.

BELGA

Na de actie hebben de vakbonden hun eisen voorgesteld aan Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van de werkgeversfederatie. “Ze hebben geluisterd en hebben herhaald dat ze oplossingen willen vinden, maar wel rond de tafel. Verder waren er geen voorstellen van hun kant”, vertelt Michaël Dufrane, interprofessioneel secretaris van de liberale vakbond ACLVB. 

Bij het VBO valt te horen dat er weinig commentaar te geven is. “De vakbonden hebben hun eisen voorgelegd.” Eerder op de dag liet het VBO verstaan begrip te hebben voor de acties, maar stelde de federatie dat hervormingen op de arbeidsmarkt of in onze pensioenen “noodzakelijk” zijn. 

BELGA

Verschillende bedienden van ACV Voeding en Diensten, van onder meer de sectoren bewaking, schoonmaak, horeca of dienstencheques, hebben uit protest het Luxemburgplein aan het Europees Parlement versierd met groene ballonnen en spandoeken. “In de eerste plaats gaat het over de koopkracht. De mensen zeggen nu dat het einde van de maand al de zestiende is”, verklaart vakbondssecretaris Nic Görtz.

Op initiatief van vakbond ABVV trokken zeshonderd manifestanten door de binnenstad van Leuven. “Wij roepen een halt toe aan het kille beleid. We gaan voor een maatschappij waarin mensen voor elkaar zorgen en armoede geen enkele kans meer krijgt”, zei provinciaal secretaris Steven Marchand. De organisatoren koppelden twee goede doelen aan hun manifestatie.

In Genk ging idem dito een sensibiliseringsmanifestatie door, met nadruk op het verhogen van de koopkracht. Een zestigtal militanten trok met pamfletten en een rad van fortuin - waarbij mensen prijzen zoals ‘minder werkdruk’ konden winnen - door het centrum. “Hardere acties en verdere stakingen zijn niet uitgesloten”, zegt BBTK Limburg. “Dit is een inlichting naar de werkgevers toe. We betreuren de welles-nietesspelletjes. Ze zouden beter luisteren naar ons, dan zouden er ook geen gele hesjes zijn.”

Deze actie is een inlichting naar de werkgevers toe. Ze zouden beter luisteren naar ons, want dan zouden er ook geen gele hesjes zijn. Hardere acties en verdere stakingen zijn niet uitgesloten

Carine Meuwis, voorzitter van BBTK Limburg

Kleine blokkades

De vakbonden hebben verder filterblokkades uitgevoerd aan afrit 26bis in Lummen en aan de afrit Zolder-Terlaemen in Heusden-Zolder. De acties zorgden tijdelijk voor een moeilijke doorgang tijdens de ochtendspits maar zijn intussen al afgelopen, waardoor de hinder beperkt bleef. Volgens ABVV ging het om zo’n tweehonderd vakbondsleden. 

De vakbondsacties werden gedoogd. “Zolang iedereen op zijn werk kan geraken, kan het voor ons”, zegt burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans. “Onze politie is ter plaatse om te zorgen dat de veiligheid voor iedereen gegarandeerd wordt”, benadrukt burgemeester van Lummen Luc Wouters. 

Aan de afrit van de E313 stond vanmorgen een filterblokkade aan Lummen-industrie.
Toon Royackers Aan de afrit van de E313 stond vanmorgen een filterblokkade aan Lummen-industrie.

In het Vlaamse Brabantse Zellik hebben werknemers van Delhaize eveneens een soort filterblokkade opgeworpen. Actievoerders hinderen er het verkeer door heen en weer over het zebrapad te hollen. “Vroeger konden vrachtwagenchauffeurs bij zo’n acties eens agressief uit de hoek komen, maar we hebben nog geen enkele agressieve trucker ontmoet”, klinkt het. Ook op andere plaatsen worden zulke kleine blokkades georganiseerd.

Filterblokkade in Zellik.
Mozkito Filterblokkade in Zellik.

Grote blokkades

In Waals-Brabant worden dan weer verschillende industriezones geblokkeerd. Dat is het geval in Tubeke, Nijvel en Waver. Ook in Henegouwen blokkeren de bonden industriezones, onder meer in Moeskroen, Doornik, Aat, Antoing en Leuze. Voorlopig gebeurt dat zonder incidenten. Op de RN25 hield de socialistische vakbond vanaf 08.00 uur een langzaamaanactie. 

De actiedag is in Wallonië ook goed voelbaar bij het openbaar vervoer, vooral in Luik en Charleroi. In Luik en omgeving ondervinden tussen de 100 en 120 bedrijven ook hinder.

Ook in Wallonië vandalisme: gevel MR-kantoor beklad

In Namen betoogden tweehonderd à driehonderd militanten  van de socialistische vakbond voor de zetel van de liberale regeringspartij MR. Een tiental manifestanten besmeurde het gebouw met een gekleurde vloeistof om “het sociaal bloedbad” voor te stellen. Ze kleefden er ook affiches op de ramen met de boodschap dat het “VBO beslist en de MR uitvoert”.

Na een onderhoud met MR-fractievoorzitter David Clarinval riep ABVV-er Thierry Bodson op tot meer acties in januari. “Als niets vooruitgaat, als er niet naar ons wordt geluisterd, zullen we terugkeren in de tweede of derde week van januari”, zei hij. “De MR probeert zich een maagdelijkheid aan te meten door zich af te scheiden van de N-VA, maar wij zullen niet vergeten wat er in de voorbije vier jaar is gebeurd.”

Actie bij het gebouw van MR.
BELGAONTHESPOT Actie bij het gebouw van MR.
BELGAONTHESPOT
BELGAONTHESPOT

Grote hinder bij De Lijn

De actiedag van de bonden verstoort ook het bus- en tramverkeer van De Lijn. Dat zal nog de hele avond zo blijven, meldt de maatschappij. Er is hinder op zowel de stads- als de streeklijnen in heel Vlaanderen.

In de provincie Antwerpen is niet alleen het stadsnet van Antwerpen zwaar verstoord, ook voor de streeklijnen is dat het geval.

Verder zal ook het nachtnet van de regio Leuven en Gent ‘s avonds en ‘s nachts verstoord zijn. Ook op de grote, drukke assen zoals Aalst-Brussel (lijn 214), Brussel-Leuven (bundels 358 & 317-318), Leuven-Tienen, Leuven-Diest blijft het aanbod ernstig verstoord.

Andere regio’s met sterk verstoorde dienstverlening zijn
Mechelen, Turnhout, Aalst, Sint-Niklaas, Leuven, de Druivenstreek, het Pajottenland en het Hageland. In Limburg rijdt zowat de helft van de bussen. In West-Vlaanderen is er hinder in de regio Oostende en in Kortrijk en Brugge. 

De Lijn raadt de reizigers aan voor vertrek de website te raadplegen.

BELGA

Geen hinder op luchthaven en bij spoor

Op Brussels Airport verloopt voorlopig alles vlot. Er zijn geen problemen bij de check-in, het afleveren van de bagage of de controles. “Alles verloopt normaal en is onder controle”, aldus een woordvoerster.

In het kader van de actiedag hadden de vakbonden de werknemers van de bagageafhandelaars opgeroepen om te staken. “Er wordt inderdaad gestaakt. Maar er is voldoende personeel om de operaties uit te voeren”, aldus de woordvoerster.

Reizigers waren door de luchthaven geadviseerd enkel met handbagage te reizen.

We hebben geen bijkomende vluchten moeten annuleren.

Maaike Andries, Brussel Airlines

Brussels Airlines besliste eerder deze week om op de actiedag proactief elf vluchten te schrappen. “We hebben geen bijkomende vluchten moeten annuleren”, zegt woordvoerster Maaike Andries.

De maatschappij schakelde ook eigen mensen in om de staking bij bagageafhandelaar
Swissport op te vangen.

Het vrachtverkeer op Brucargo ondervindt wel stevige hinder. Zowel de aankomende als vertrekkende vluchten zijn grotendeels afgelast.

Ook bij het spoor is er zoals voorspeld geen hinder

Filterblokkades in Limburg.
Toon Royackers Filterblokkades in Limburg.

Lichte storing bpost

 De actiedag van de vakbonden veroorzaakt enkel lokaal in het zuiden van het land wat problemen bij bpost, volgens woordvoerster Barbara Van Speybroeck. “Er is geen structurele impact.”

In het
Luikse hebben enkele werknemers het werk neergelegd, zegt bpost. Aan het distributiekantoor van Villers veroorzaakte een versperring door vakbondsmilitanten van een ander bedrijf in de industriezone waar het kantoor is gevestigd, hinder. Daarnaast bleven zes kantoren in Henegouwen dicht. 

Postverdeelcentrum Brussel X.
Baert Marc Postverdeelcentrum Brussel X.

Vuilnisophaling verstoord, scholen dicht

Daarnaast is de vuilnisophaling in onder meer Wallonië en Brussel verstoord, op sommige plaatsen al meer dan op andere. Bij Net Brussel staakt 20 procent van het personeel. “De impact van de beweging werd versterkt door een intussen opgeheven stakingspiket die de toegang van onze ophaalwagens van witte zakken verhinderde”, vertelt woordvoerder Etienne Cornesse. “De Algemene directie van Net Brussel vraagt de inwoners om haar verontschuldigingen te aanvaarden voor deze verstoringen.”

Ook in Antwerpen is er hinder in de stedelijke dienstverlening, vooral bij de huisvuilophaling en de containerparken. Aan inwoners van de stad wordt gevraagd huisvuil indien mogelijk opnieuw binnen te nemen als het niet wordt opgehaald. De stadsloketten in Antwerpen zijn geopend, maar de wachttijden kunnen langer oplopen. En één op de vier stedelijke Antwerpse basisscholen is dicht. Er is steeds opvang voorzien voor kinderen die toch naar school komen. Ouders zijn op voorhand verwittigd.

BELGA

In Gent levert de actiedag op dit vlak een verdeeld beeld op. Sommige diensten sloten de deuren, bij andere was de staking niet voelbaar. 40 procent van de stedelijke crèches in Gent zijn open. Er is overal noodopvang voorzien. Van de vijftig stedelijke basisscholen zijn er negen gesloten, de kinderen worden in een nabijgelegen school opgevangen. Alle secundaire scholen zijn open. Zeven op de tien buitenschoolse opvanginitiatieven zijn gesloten. Weinig hinder is er bij huisvuilophalingsdienst Ivago. “Alles verliep zo goed als normaal, enkel het groente-, fruit- en tuinafval is niet opgehaald en twee van de vier recyclageparken blijven dicht vandaag,” zegt Koen Van Caimere van Ivago.

Ook in Limburg wordt het afval niet overal opgehaald. Aangezien niet alle ophaalwagens konden uitrijden, worden de ophaalrondes in heel wat gemeenten niet uitgevoerd.

Geen stakingen bij KMO’s

Uit een rondvraag van ondernemersorganisatie Unizo blijkt dat er niet wordt gestaakt in de Vlaamse KMO’s. Bij de ondernemers is er weinig begrip voor de eisen en de acties van de vakbonden.

Incidenten

Ook aan de haven van Gent vonden enkele incidenten plaats op deze actiedag.

Zo reed een boze chauffeur daar een blokkade omver, om vervolgens de opgejutte actievoerders ter plaatse te bedreigen met een wapen. De politie kliste de man en betrapte hem met meerdere wapens op zak. Of die echt zijn of niet, is nog niet duidelijk. Het parket onderzoekt de zaak.

Bij opstart van de vakbondsactie in de Gentse haven ging het ook even mis. Rond 5.20 uur werd een staker aan de Skaldenbrug aangereden door een vrachtwagen. Het ging gelukkig om een kleine aanrijding, de man heeft een wonde aan zijn been. “Op basis van de info waar we over beschikken, gebeurde de aanrijding niet opzettelijk en was er zeker geen agressie mee gemoeid” aldus de scheepvaartpolitie. 

Kernkabinet praat met Groep van Tien

Het kernkabinet praat morgen om 9.30 uur met vakbonden en werkgevers, verenigd in de zogeheten Groep van Tien, over de sociale en economische thema’s van het moment.

Actie bij het VBO.
BELGA Actie bij het VBO.
Actie aan het VBO-gebouw.
BELGA Actie aan het VBO-gebouw.
BELGA91 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim Van Hoof-Segers

  @Lewis: uiteraard is 50% belasting en dan vooreerst nog 12,5% RSZ teveel. En wat het ergste is dat mijn pensioen afhanngt vande Belgische Staat, laat mezelf sparen, zal een groot deel zilver en andere edelmetalen zijn, die behouden ten minste hun waarde..

 • Lewis De Leeuw

  @Wim en Alain. En toch wordt er veel te veel van uw brutoloon afgehouden. 25% was meer als genoeg, dan stijgt je koopkracht, dan koop je (zelfs luxe) en dat doet de economie draaien, weer meer arbeiders aan de slag enz... Maar die belastingen wel gebruiken ten voordele van het volk, en niet voor schandalige lonen, pensioenen en uittredingsvergoedingen van politici.

 • Wim Van Hoof-Segers

  Inderdaad Alain Reaman: 2 x het mediaan van 1875€ geeft bij een koppel 3750€ netto en daar kan je goed van leven en op reis gaan. Zelfs 2 x 1500€ is nog meer dan voldoende. Als ze natuurlijk alle twee een dure BMW nodig hebben, geld buitensmijten, ja dan is het nooit genoeg. Zelfs bij 1 werker in het huishouden en 1 steuntrekker is er voldoende gezinsinkomen.

 • Alain Raeman

  Iedereen die voltijds werkt en verstandig met zijn geld omspringt, komt toe in België, maar dat is blijkbaar te veel gevraagd.

 • Johan Billiet

  Gewoon eens de diefstal van de overheden op je loon bekijken...ook eens een grove schatting maken van het aantal politieke klaplopers, stoeltjeszitters & co,hun stupide beslissingen en je hebt het rap begrepen..