Actiedag ABVV: ruim derde van bussen MIVB rijdt, geen hinder voor NMBS en De Lijn

Meer dan een derde van de MIVB-bussen is uitgereden.
Photo News Meer dan een derde van de MIVB-bussen is uitgereden.
De actiedag van de socialistische vakbond ABVV veroorzaakt deze ochtend beperkte hinder bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. Meer dan een derde van de bussen is uitgereden. "Ze bedienen de belangrijkste assen", zegt woordvoerster An Van hamme. Daarnaast worden alle metrolijnen en op vijf lijnen na ook alle tramlijnen bediend. "Reizigers moeten wel rekening houden met lagere frequenties en hogere wachttijden", zegt Van hamme.

"De hinder zal nog de hele ochtend blijven duren", aldus Van hamme. "Voor de impact op de avondspits is het afwachten tot de ploegenwissel."

Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn is er zo goed als geen hinder voor bussen en trams, meldt woordvoerster Astrid Hulhoven. "Reizigers die echt 100 procent zeker willen weten of hun bus of tram rijdt, kunnen zoals steeds hun halte opzoeken in onze app.”

Ook bij spoormaatschappij NMBS heeft de actiedag van ABVV geen impact, zegt woordvoerder Bart Crols.
Net als in Brussel ondervindt het openbaar vervoer in Wallonië wel hinder. De impact bij TEC is het grootst in Henegouwen, maar ook in de andere provincies is het verkeer verstoord.

Van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid
De christelijke vakbond van de afdeling Luik-Verviers betuigde haar steun door een symbolische actie te voeren. 
Op vijf bruggen brachten vakbondsleden om 6 uur ‘s ochtends spandoeken aan. “De sociale zekerheid, een investering in het menselijke”, klonk het in de opschriften. Of nog: “De sociale zekerheid, een bescherming van het moederschap en het pensioen.” En: “De sociale zekerheid, 75 jaar solidariteit.”

Het ABVV komt vandaag op straat uit ongerustheid over de toestand van de sociale zekerheid en de sociale bescherming, maar ook over de huidige politieke situatie. Om 10 uur wordt verzameld aan Brussel-Noord. De manifestatie vertrekt om 11 uur en stapt richting Brussel-Zuid, waar rond 13 uur de top van de vakbond en ook de socialistische mutualiteiten zullen speechen.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Norbert Corten

  En naar jaarlijkse gewoonte stijgen de tarieven van de lijn op 1 februari voor de goede dienstverlening waar de reiziger steevast kan op rekenen niet waar ?

 • PAUL WAUTERS

  Wanneer gaan de bonden eens een aktiedag houden en hun leden oproepen om hun werk naar behoren te doen?Dat zal geen succes worden want ze staken liever,elke reden om niet te moeten werken is goed.

 • Gerd Van nieuwenhove

  Sommige partijen willen stemmen halen door tegen de vakbonden te zijn ... Dank zij hen Zitten we nu in 2020 en niet in 1900 ! Al die tegen de vakbond is voordelen van de vakbond aub inleveren ?

 • patrick morel

  ABVV en ACOD, het is rood en het staakt graag. Waarom hebben ze nooit actie gevoerd omdat de privé veel te lage pensioenen krijgt in vergelijking met ambtenaren en politici. Misschien omdat ze ook overheids en politieke instellingen zijn geworden en het niet hebben voor de privé en de kleine man.