Acteur Michael Pas na uitnodiging van Jambon: “Is dit een uitgestoken hand of een verdeel-en-heers-tactiek?”

Besparingen cultuursector

Protest van de cultuursector tegen de besparingsplannnen van minister Jan Jambon vandaag, met onder meer Michael Pas en andere bekende Vlaamse acteurs.
Eric de Mildt Protest van de cultuursector tegen de besparingsplannnen van minister Jan Jambon vandaag, met onder meer Michael Pas en andere bekende Vlaamse acteurs.
"Is dit een uitgestoken hand of is dit een verdeel-en-heers-tactiek?” Dat vraagt acteur Michael Pas, tevens woordvoerder van de acteursgilde, zich hardop af na de uitnodiging van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) om binnen de cultuursector overeen te komen over alternatieve besparingen in de sector.

Zaterdag raakte bekend dat de Vlaamse regering gaat besparen in de cultuursector. De sector reageerde gechoqueerd en uitte hevige kritiek.

Na een betoging vandaag toonde Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) zich dan toch bereid om in debat te gaan "als men binnen de sector een betere opdeling van de inspanningen overeenkomt"Daar heeft acteur Michael Pas grote twijfels bij, zegt hij. "De grote cultuurhuizen zouden zogezegd de kleintjes kunnen helpen, maar zij zitten al op hun tandvlees.”

Eric de Mildt

Dat de besparingen al gelden voor het jaar 2020, en dus binnen anderhalve maand in voege gaan, kwam ook hard aan. "De cultuurhuizen hebben hun producties al opgemaakt. Dat betekent dat er waarschijnlijk bezuinigd moet worden op de loonkost", aldus Pas. Op die manier zouden producties zo maar eens een decorontwerper of stage manager moeten ontslaan, verduidelijkt de acteur.

Verder meldt Pas dat er waarschijnlijk nog acties zullen komen. "Creatieve mensen zijn daarmee bezig. We gaan bekijken wat haalbaar is.”

Michael De Cock.
belga Michael De Cock.

Michael De Cock, de artistiek leider van de KVS, verwacht van Open Vld en CD&V dat ze zich concreet uitspreken over de besparingen. “Ik vind het op zijn zachtst gezegd een beetje vreemd dat ook die partijen kritiek hadden. De onderhandelingen over de regeringsvorming zijn immers nog maar een paar maanden oud”, klonk het in ‘Terzake’ op Canvas.

De Cock verwacht ook van minister Jambon dat hij terug rond de tafel gaat zitten, eventueel met mensen van de sector. “Voer dan de dialoog en voer hem oprecht. Geef de zuurstof die nodig is om de vernieuwing van de sector te behouden.” 
57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Cultuur aan Jambon. En onderwijs aan Weyts. Dat is zo iets als aan Herman Brusselmans economie en aan Kamagurka landbouw geven. En het zou me niet eens verwonderen als die laatste twee het er nog beter van af zouden brengen dan die eerste twee. Als je wil weten wat kunst is vraag het dan aan kunstenaars. En als je wil weten wat de boerenstiel inhoudt vraag het dan aan een landbouwer. Boeren is ook niet nostalgisch schaapjes hoeden in een bloemenweide.

 • Luc Lepoudre

  Een goede zaak dat de veegborstel eens wordt boven gehaald voor de subsidie-sector.

 • André Herbots

  Schaf al die subsidies af en tegelijkertijd ook de partij financieringen.

 • Patrick Vandeputte

  Die ego's zijn ook maar wereldberoemd in Vlaanderen alhoewel ze zich zelf veel hoger inschatten. Als overal moet bespaard worden, waarom zouden dat dan in de cultuur sector niet moeten?

 • Luc Christiaens

  Als de regering eens het goede voorbeeld zou geven en 60% zou besparen op de (te hoge) partijdotaties dan zou er misschien meer begrip zijn voor andere besparingen.