ACOD roept op tot 24 urenstaking bij overheid op 10 oktober

(archieffoto)
belga (archieffoto)
De socialistische overheidsvakbond ACOD roept nu ook de federale en Vlaamse ambtenaren op tot een 24 urenstaking op 10 oktober, in het kader van een algemene 'reactiedag' in de hele openbare sector tegen het beleid van de regering-Michel. De kans bestaat overigens dat in de gevangenissen al sneller het werk wordt neergelegd.

Eerder riep de socialistische vakbond al op tot staking bij het spoor en bpost op 10 oktober. Dinsdag volgde een oproep voor een staking op 10 oktober in alle Waalse lokale administraties, politie- en hulpverleningszones en publieke instellingen.

De nieuwe stakingsoproep geldt voor alle federale en Vlaamse overheidsdiensten. Volgens de vakbond is het regeringsbeleid gericht op de afbouw van de openbare diensten in ons land. "En dat zullen wij nooit aanvaarden", aldus Gino Hoppe, algemeen secretaris bij ACOD Overheidsdiensten.

Concreet haalt ACOD Overheidsvakbonden uit naar de beslissingen en plannen van de regering om de pensioenen af te bouwen, de vaste benoeming af te schaffen, de minimale dienstverlening in te voeren, het stakinsgrecht af te bouwen en te besparen op personeel en werkingsmiddelen. "Als gevolg daarvan ziet het personeel van de openbare sector haar werkomstandigheden verslechteren en voelt het de werkdruk flink toenemen. Tegelijk stellen ze dagelijks vast dat ze daardoor de burger niet langer de dienstverlening kunnen bieden waar die recht op heeft", klinkt het bij de vakbond.

In de gevangenissen zou men wel eens sneller het werk kunnen neerleggen, aldus nog Hoppe. "Men zou wel eens zeer, zeer snel tot acties kunnen overgaan", aldus de vakbondssecretaris. Hij wijst op de specifieke gevolgen van de regeringsplannen rond de afbouw van de pensioenen en de statutaire benoemingen voor de cipiers.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Van Herck

  Neem de vakbond hun subsidies af, en laat hun leden dit betalen. De factuur van de schade aan onze infrastructuur en de schade die onze samenleving door hun stakingen steeds moeten ondervinden mogen ook aan de vakbond overgemaakt worden.

 • Andre DM

  Fantastisch leg gans den rotzooi plat , die politiekers blijven lachen met de hard werkende bevolking

 • Frank van Haeren

  En altijd bij de overheidsdiensten he, da valt wel op.

 • Ronald Boudewijns

  Eindelijk staking , is al lang geleden..,,

 • vandekempen las campinas

  politieke pvda staking.