ACOD plant opnieuw acties aan sluizen tegen hervorming ambtenarenstatuut

Archieffoto: ACOD bezet de sluis in Menen tijdens een eerdere actie eind juli.
BELGAONTHESPOT Archieffoto: ACOD bezet de sluis in Menen tijdens een eerdere actie eind juli.
De socialistische vakbond ACOD gaat zijn acties voortzetten tegen de maatregelen die Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) en de Vlaamse regering plannen rond een hervorming van het ambtenarenstatuut. Dat meldt Jan Van Wesemael, algemeen secretaris ACOD Overheidsdiensten.

Vanavond wordt gestart met stakingsposten op het Albertkanaal in Wijnegem, maandag volgen vanaf 6u de sluizen van Evergem en Oudenaarde. Ook in Ham zouden er maandagochtend acties plaatsvinden en er wordt ondersteuning verwacht vanuit Limburg. 

Het vervolg van de acties wordt dinsdag gecommuniceerd. "Wij gaan door tot minister Homans de voorstellen van tafel haalt voor iedereen, want blijkbaar heeft minister Weyts maandag een gesprek met de beroepsvereniging voor loodsen om onder andere voor deze categorie aanvullende maatregelen en zelfs mogelijks verzekering tegen inkomenverlies af te spreken. Iedere Vlaming gelijk, maar de sterkste beroepsklasse wat meer gelijk", aldus Van Wesemael in een persbericht.

Protest opgeschort door hitte

ACOD voerde eerder al acties in het dossier. In principe gaan de onderhandelingen over de materie pas op 24 september van start. Voor de socialistische vakbond is het echter een doorn in het oog dat de plannen wel al werden aangekondigd in de pers. De reeks verwittingsacties ging eind juli van start met de bezetting van een sluis in Menen. De protestacties aan bruggen en sluizen werden enkele dagen later opgeschort door de aanhoudende hitte.

ACV Openbare Diensten zit "inhoudelijk op dezelfde lijn als ACOD" over de geplande hervorming van het ambtenarenstatuut, maar in tegenstelling tot de socialistische collega's gaat het ACV voorlopig nog niet over tot actie. 
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Saerens

  Het enige wat deze staking oplevert is nog meer vrachtwagens op de baan, nog meer doden op de baan, en verlies aan loon tijdens de staking wat je nooit meer terug zal verdienen...….. Proficiat aan ACOD en ACV !! Ben benieuwd naar de verdiensten van beide 'vakbonzen' ! Staak maar kameraden, wij zijn binnen !!

 • Frank D'haene

  Schandalig hoe die vakbondsmeute om hun eigen voordeeltjes te beschermen hardwerkende binnenschippers hun inkomen afnemen. Zij schieten gewoonweg in hun eigen voet. Je ziet het genoeg aan de verkiezingsuitslagen : amper 25% stemt nog links zelfs als je alle zelfverklaarde "linkse" partijen samentelt.

 • Roger Rymen

  ACOD, ambtenarenvakbond van dikbetaalden, vastbenoemden (voor de eeuwigheid) en pensioenkampioenen. Of: socialisten die de echte sukkelaars, armoedigen, zieken enz zouden moeten verdedigen gaan weer eens helpen om de economische bedrijvigheid in België lam te leggen en de hardwerkende zelfstandige en arbeiders en bedienden te pesten.

 • william Masson

  Nu hun partij geen stemmen meer haalt gaan ze de boel.saboteren . Nu geen probleem jongens tegen het eind van de week is er wel weer een nieuw schandaal met de socialisten . Ze zijn immers weer, Eeuh , ‘ aan het werk ‘

 • patrick morel

  Het ACOD leeft nog in de jaren 70 van de vorige eeuw. De tijd van met geld gooien en een dure weinig presterende overheid is voorbij. Niet tevreden ga in de privé wreken, je zal verschieten. Zijn de tv's al weg waar men naar de Tour kijkt in de zomer.