Achttien maanden cel voor brandstichter uit Izegem

Een 26-jarige man uit Izegem werd door de correctionele rechtbank in Kortrijk veroordeeld tot een effectieve celstraf van 18 maanden voor vernielingen en brandstichting. Zijn advocaat kondigde aan zeker in beroep te gaan tegen het vonnis. Volgens de gerechtspsychiater was de man ontoerekeningsvatbaar, maar een andere psychiater sprak dat tegen.

Op 11 november 2010 stak Mathias V. autobanden kapot in Izegem. Rond hetzelfde tijdstip stichtte hij ook brand met papier en karton. Hij was niet aan zijn proefstuk toe. Twee jaar eerder vernielde hij een deel van de etalage en inrichting van een modewinkel.

Na de feiten waarvoor hij nu terechtstond, werd een gerechtspsychiater aangesteld. Die oordeelde dat Matthias V. ontoerekeningsvatbaar was maar een andere psychiater hield er een andere mening op na. "Op het ogenblik van de brandstichting was hij geestesgestoord maar nu niet meer. Hij liet zich daarvoor behandelen", pleitte zijn advocaat, Filip De Reuse.

Dat Matthias V. nu werd veroordeeld tot een effectieve celstraf van 18 maanden en een geldboete van 600 euro zit de raadsman hoog. "In dit dossier liep alles vanaf dag één verkeerd. Om te beginnen werd mijn cliënt zonder mijn bijstand verhoord. Door zijn vorm van autisme en spraakgebrek bevond hij zich in een kwetsbare toestand." De advocaat had op de vrijspraak gerekend. "Dit kan niet. We tekenen beroep aan en gaan met deze zaak door tot het bittere eind, desnoods tot in Straatsburg."