Acht terreurveroordeelden klagen staat aan wegens leefomstandigheden

De acht worden vastgehouden in de Deradex-afdeling in Itter, een vleugel die bestemd is geradicaliseerden. Onder hen ook de Brusselse moslimprediker Jean-Louis Denis.
belga / photo news De acht worden vastgehouden in de Deradex-afdeling in Itter, een vleugel die bestemd is geradicaliseerden. Onder hen ook de Brusselse moslimprediker Jean-Louis Denis.
Acht gedetineerden die wegens terrorisme zijn veroordeeld, slepen de Belgische staat voor de rechtbank. Ze klagen de omstandigheden aan waarin ze worden gevangengehouden in de gevangenis van Itter, zo schrijft L'Echo.

De acht worden vastgehouden in de Deradex-afdeling in Itter, een vleugel die bestemd is geradicaliseerden. Onder hen ook de Brusselse moslimprediker Jean-Louis Denis, bijgenaamd 'le soumis', en een lid van de terreurcel van Verviers.

De gedetineerden klagen de materiële omstandigheden in de gevangenisafdeling aan. Zo mogen ze niet deelnemen aan de wandeling op de binnenplaats - sommigen zouden al jaren de zon niet meer hebben gezien -, mogen ze niet deelnemen aan activiteiten in de gevangenis en kunnen ze geen psycholoog raadplegen, zegt advocaat Nicolas Cohen. Hij klaagt ook aan dat er geen tegensprekelijk debat is gevoerd over de verblijfsomstandigheden, maar dat de beslissing daarover wordt overgelaten aan de gevangenisbeheerder.

"We vragen niet dat de gevangenen worden vrijgelaten of uit de Deradex-afdeling zouden mogen, maar wel dat de rechtstaat zou worden bevestigd", aldus Cohen.

Morgen zal worden beslist of vijf van de veroordeelden de zitting mogen bijwonen. Over de grond van de zaak zou in december worden gepleit.
87 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Michiels

  Stuur ze naar hun 72 maagden daar alleen kunnen ze gelukkig zijn.

 • Eugene Peeters

  Wanneer aan die advocaten n de cel voor subversieve acties?

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Caroline, er was al haat vóór ze naar de gevangenis gingen. Geloven dat ze na een gevangenisstraf plots brave burgers gaan zijn en gederadicaliseerd is een utopie. Zelf als ze de zon mogen zien, tv in de kamer hebben en ontbijt aan bed. De haat zal blijven.

 • Caroline Bex

  Ongeacht wat deze gevangenen gedaan hebben, iemand jarenlang de zon ontzeggen, zal niet helpen om hem te deradicaliseren, laat staan hem voor te bereiden om een herintegratie in de maatschappij... Wat ja, ooit komen ze vrij met een nog grotere haat tegen de samenleving dan daarvoor! Tikkende tijdbommen maken ze daar...

 • marcel strobbe

  Kijk eens aan in het kort krijgen ze no een invaliden pensioen voor ongeluk opgelopen tijdens hun "werk" en een vergoeding voor de slechte voeding in de gevangenis..Daar zijn zeker een paar sprookjesschrijvers bij die zich in