Acht op de tien daklozen hebben geen toegang tot gezondheidszorg

Baert Marc
Acht op de tien daklozen hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Dat concludeert Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open Vld) uit een antwoord van minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

De cijfers blijken uit een rapport van Dokters van de Wereld. 82 procent van de meest kwetsbare en onzekere inwoners -zoals daklozen- had bij het eerste contact met de ngo geen enkele toegang tot zorg. Vier op de tien personen die op straat leven, hebben bovendien een zeer slechte fysieke gezondheid. Ook de vaccinatiegraad bij deze bevolkingsgroep is zorgwekkend laag.

Om het probleem aan te pakken, dringt Saeys vooreerst aan op een goede informatiegaring. "Want zolang de aantallen onbekend zijn, is een gepast beleid op poten zetten zeer moeilijk. Er is dus dringend nood aan een goed meetinstrument." 

Werkgroep
Volgens Beke heeft Vlaanderen zich geëngageerd om de nodige objectieve gegevens te verzamelen. Daartoe werd al een interfederale werkgroep opgericht, waarin onder meer de lokale besturen en daklozenorganisaties zijn vertegenwoordigd. Hij wijst er evenwel op dat het niet evident is om de nodige vaststellingen te doen. 

"Er zijn immers heel wat verschillende categorieën van daklozen. Naast de mensen die daadwerkelijk op straat moeten leven, zijn er bijvoorbeeld ook personen die leven in ongeschikte huisvesting, zoals caravans of garageboxen. Of in een woongelegenheid die onbewoonbaar is verklaard. Sommigen kunnen ook tijdelijk bij een vriend overnachten.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • anna vandenberg

    Ik stel voor dat Freya Saeys haar partijgenoten motiveert om eerlijke belastingen te betalen. Openvld zijn verdelde communisten die ook aan de macht gekomen zijn met een sociaal programma en eens ze aan de macht zijn zich enorm verrijken en de bevolking kan amper een brood kopen.