Acht maanden na Bas nu afscheid van papa Marc: "We gaan een soulmate en beste vriend missen"

Foto van het bidprentje. Marc met zoontjes Max en Bas.
Mine Daelemans Foto van het bidprentje. Marc met zoontjes Max en Bas.
Huisarts Marc Vanstraelen (57) is nu met z'n zoon Bas(je) terug samen. Acht maanden geleden verloor Bas de strijd met het ruilhart dat hij kreeg. De harttransplantatie mislukte en werd de jongen fataal. Goed tien dagen geleden verloor z'n papa, die vandaag voor veel volk in de kerk van de wijk Bret-Gelieren (Genk) begraven werd, het gevecht met een slepende ziekte. "Dubbel brute pech", getuigde Paul Heremans, collega van Marc en de voorzitter van Prometheus, de kring van huisartsen uit de regio Genk, op de uitvaartplechtigheid. "Het is onwezenlijk en onrechtvaardig", liet hij optekenen.

Ook Jos Lantmeeters, boezemvriend van Marc en peter van Max, kon wat er gebeurde niet vatten en richtte zich tot echtgenote Ann Baptiste, zoon Max en bij uitbreiding de rest van de familie. "Het leven bleef je niet gespaard van tegenslag. We verliezen Billy (zo was Marc bekend bij z'n vrienden), een soulmate en beste vriend", aldus Lantmeeters. "We gaan ons laadstation (hiermee vergelijk hij z'n beste maat) missen. Wie bij Marc kwam of met hem omging, tankte altijd véél energie. En hij gaf je ook de nodige rust." De vriendschap die Marc Vanstraelen uitstraalde was de rode draad op z'n afscheidsviering. Die sprak boekdelen bij Moeder Mijnlamp, de studentenclub uit Genk waar Marc een gedreven en geëngageerd lid van was. Dat was ook het geval bij Carpe Diem, een studentenclub in Diepenbeek waar hij ook bij was. "De laatste heeft hij zelfs opgericht", aldus Jos Lantmeeters. "Billy stond voor kameraadschap. Hij glunderde als hij z'n pet en lint als student droeg. Hij heeft Moeder Mijnlamp mee helpen groot maken." Marc gaf niet enkel z'n vrienden een goed gevoel. "Ook z'n patiënten getuigen daarvan", liet Jos Lantmeeters verder horen.
 
Sociaal
"Hij was een sociaal voelend en geëngageerd huisarts en collega", merkte Paul Heremans van de artenskring in z'n getuigenis over Marc op. "Zelfs toen hij door z'n ziekte niet meer kon functioneren als huisarts bleef hij zich inzetten voor de kring. Zo organiseerde hij mee de navorming van de dokters. Ook in de wachtdienst van de huisartsen liet hij zich niet onbetuigd. En hij hielp ons met de digitale verwerking van gegevens voor de dossiers van de patiënten. En hij bleef dat plichtsbewust doen", vervolgde hij. "Marc voelde zich thuis in de kring. Hij was de vriend van iedereen. Duizendmaal dank voor wat je voor ons en de patiënten gedaan heb." Jos Lantmeeters had aan het eind van z'n toespraak nog een woordje voor z'n petekind Max. "Ik zal m'n rol van peter niet enkel handhaven maar ook versterken", bekende hij.  

Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans
Mine Dalemans