Acht maanden met uitstel voor advocaat die onterecht geld inde

Archiefbeeld.
PHOTO_NEWS Archiefbeeld.
Een advocaat van de Ieperse balie heeft voor de correctionele rechtbank van Ieper acht maanden met uitstel gekregen. Hij zou onterecht gelden geïnd hebben voor geleverde prestaties. De verdediging heeft laten weten dat ze in beroep gaat tegen de uitspraak.

De beklaagde ontving 250 euro voor een consultatie in een echtscheidingsdossier. Het was de dochter van een betrokkene die de advocaat raadpleegde voor juridische bijstand. Twee dagen na het overschrijven van de 250 euro, werd een kosteloze bijstandsaanvraag van de moeder goedgekeurd. De vrouw koos uiteindelijk voor een andere advocaat, maar het geld werd niet teruggestort. Daar ging de beklaagde volgens het openbaar ministerie in de fout. Er was geen bestaand dossier, waarin de gelden konden geïnd worden.

De verdediging stelde dat het om een telefonische consultatie ging. "Er is geen dossier voor een advies dat niet schriftelijk is", meende ze. De advocaat zelf is al meerdere malen vervolgd voor gesjoemel, maar werd vorige keren telkens vrijgesproken. "Ik vraag maar een ding: dat men mij eindelijk met rust laat", zei hij.

Toch achtte de rechtbank hem deze keer wel schuldig. De man krijgt een celstraf van acht maanden met uitstel. Hij moet ook een effectieve boete van 1.650 euro betalen. Hij liet meteen na de uitspraak weten dat hij in beroep gaat tegen de veroordeling.