Acht Belgische para's teruggehaald uit Gabon na vechtpartij

Archieffoto.
belga Archieffoto.
Na een zware vechtpartij in een bar in het Afrikaanse Gabon heeft het Belgische leger acht para's teruggehaald naar ons land. In een nachtclub in hoofdstad Libreville raakten ze slaags met Franse militairen. Bij die gevechten raakten ook drie Gabonese burgers gewond.

Afgelopen weekend landde een C-130 op Melsbroek. Aan boord: acht militairen, allemaal leden van het derde bataljon parachutisten van Tielen (Kasterlee). Ze waren in het West-Afrikaanse land voor de oefening Tropical Storm. Daarbij trainen zo'n 800 militairen van 15 september tot 15 oktober in tropische temperaturen. Na een avondje uit gingen de acht para's zaterdagochtend rond 4 uur op de vuist met Franse collega's. Bij het zware gevecht vertimmerden de soldaten de inboedel van bar 'Pearl' in Libreville. Verder raakten ook drie Gabonezen gewond in het tumult.

De autoriteiten in Gabon, Frankrijk en België voeren een onderzoek naar het geweld. Naar verluidt werden de vechtersbazen gefilmd tijdens de knokpartij. De onderzoekers zouden over beelden beschikken.

Het federaal parket bevestigt dat er een dossier geopend is voor slagen en verwondingen. De para's die bij het incident betrokken waren zijn intussen naar België teruggekeerd. "Maar ze zijn niet ijlings naar België teruggevlogen omwille van de vechtpartij", verduidelijkt het federaal parket. "Het incident vond toevallig plaats op de laatste avond dat zij in Gabon aanwezig waren. Het was al voorzien dat ze de volgende dag zouden terugvliegen." Nog volgens het federaal parket moest niemand overgebracht worden naar het ziekenhuis.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • BertPienter

  Hou soldaten op buitenlandse missie of oefening uit de plaatselijke café's. Als de beelden en het onderzoek aantonen wie de schuldigen zijn heeft Gabon het recht om hun uitlevering te eisen om ze te berechten.

 • Fons Billen

  was waarschijnlijk niet meer dan een onaangekondigde training ?

 • jan wuyts

  hoe? zijn de para's er niet om te vechten?

 • Randolph Kellens

  Para's met losse handjes, ik ben ze ook al eens tegengekomen...

 • Michel Jacobs

  Het essentiële ontbreekt: wie heeft er gewonnen?