Acht Belgische bedrijven starten kenniscentrum offshore windenergie

UNKNOWN
Acht Belgische bedrijven gaan hun kennis over windenergie op zee bundelen in een nieuw kenniscentrum 'Otary'. Het gaat om producenten Electrawinds en Aspiravi, investeringsmaatschappijen Rent-A-Port en Power@Sea, baggergroep DEME, de milieuholding SRIW Environnement en de energie- en nutsmaatschappijen Nuhma en Socofe. De eerste projecten van Otary worden de parken Rentel en Seastar op 31 en 38 kilometer voor de kust.

De vennootschap Otary RS nv zal, mits de bevoegde overheden akkoord gaan met de samenwerking, actief zijn in de bouw en exploitatie van offshore windturbineparken voor de eigen kust en in het buitenland. De verschillende partners hebben al ervaring in de windenergie. Door hun samenwerking willen ze sterker staan op het vlak van financiering en realisatie van nieuwe projecten.
 
Twee miljard euro
De eerste twee concrete projecten worden de windparken van Rentel en Seastar voor de Belgische kust. Die zullen een gezamenlijk vermogen van 500 MW hebben. Het gaat om een investeringsbedrag van meer dan twee miljard euro. Voor de twee parken is al een concessie toegekend. De bouw- en milieuvergunningen zijn nog in voorbereiding. De uitbating van de parken zelf zullen in aparte vennootschappen worden ondergebracht. De aandeelhouders van nv Otary RS zullen elk 12,5 procent van de aandelen in de nv Rentel en de nv Seastar krijgen.
 
Uitbreiding hoogspanningsnet

Otary hoopt in 2015 met de bouw van de twee parken te kunnen beginnen. De start is afhankelijk van de uitbreiding van het hoogspanningsnet van Elia. Die moet de elektriciteit op land verspreiden. (belga/tma)