Academici kritisch voor 'Vlaamse canon' in startnota: "Dit neigt naar superioriteitsdenken”

Bruno De Wever, professor geschiedenis aan de UGent en broer van de N-VA-voorzitter.
photo_news Bruno De Wever, professor geschiedenis aan de UGent en broer van de N-VA-voorzitter.
Het pleidooi in de startnota van Vlaams informateur Bart De Wever voor een ‘Vlaamse canon’ is geen goed idee. Dat zeggen Karel Van Nieuwenhuyse, professor geschiedenisdidactiek aan de KU Leuven, en Bruno De Wever, professor geschiedenis aan de UGent en broer van de N-VA-voorzitter. “Dat is echt not done.”

Om het identiteitsbesef van jongeren te bevorderen, wil de N-VA een Vlaamse canon opstellen, volgens de startnota “een lijst van ankerpunten uit onze Vlaamse cultuur en geschiedenis, die Vlaanderen als Europese natie typeren”. Het gaat concreet om data, figuren en plaatsen uit het verledendie leerlingen op school en nieuwkomers in de inburgeringscursus moeten blokken.

“Op die manier verwordt geschiedenis tot een instrument van de politiek”, zei Van Nieuwenhuyse vandaag in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “En we zien in andere landen waartoe dat leidt.” Het is volgens de Leuvense professor ook niet verstandig om identiteit te gaan opdringen. “Ik kan onverschillig zijn ten opzichte van identiteit. Niemand hoeft mij die op te dringen.”

“Superioriteitsdenken”

“Het pleidooi voor zo’n Vlaamse canon neigt naar een vorm van superioriteitsdenken waar ik absoluut niet van hou. Een samenleving wordt bovendien gemaakt op basis van heel veel invloeden van buitenaf. Dit is een pleidooi voor een uitsluitend mechanisme in plaats van een insluitend. Gewoon schrappen dit idee”, aldus Van Nieuwenhuyse.

Ook professor Bruno De Wever (UGent), die het Vlaams-nationalisme als expertisegebied heeft, kan een canon niet smaken. “Ik vind het een barslecht idee”, zegt De Wever aan De Morgen. “Mijn broer zou als historicus eigenlijk beter moeten weten. Er is in Vlaanderen niemand bij de professionele historici voorstander van een canon, omdat het ook haaks staat op wat geschiedenisonderwijs moet zijn.”

“Als er dan een nieuwe coalitie zou komen, krijgen we dan ook weer een nieuwe canon?”

Bruno De Wever, professor geschiedenis aan UGent

De Wever heeft het vooral moeilijk met het feit dat de politiek met een canon aan het onderwijs oplegt wat leerlingen moeten kennen. “Dat is echt not done”, zegt De Wever nog aan De Morgen. “Als er dan een nieuwe coalitie zou komen, krijgen we dan ook weer een nieuwe canon?” 
139 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Moehmena Rahous

  @Peter Smets: wat een onzin om te beweren " Ik woon in Brabant, ik heb met vlaanderen niks maar dan ook niks te maken, tenzij het feit dat het ook Belgen zijn" Volgens uw eigenste redenering heeft u ook niets maar dan ook niets met Belgen te maken, omdat volgens uw eigenste redenering Belgie net zo goed een kunstmatige contructie is zoals Vlaanderen. Een bekrompen geest heeft geen identeit, ook niet de Brabantse.

 • Jan Boden

  Bruno beschouwt de Vlaamse cultuur en geschiedenis als zijn persoonlijke eigendom precies. Neen jongen, die zaken zijn van ons allemaal en we mogen ons daar allemaal over uitspreken.

 • Kurt Swinnen

  Pfff, kan de politiek zich niet belangrijker dingen bezig houden?

 • Rik Lamoral

  Zijn wantrouwen of irritatie ivm het voorstel tot canon niet wat kortzichtig? Bekijk het zoals de massale aandacht voor en emotie rond ‘De Grootste Belg’ in 2005. Elke hint als een aansporing tot verrijkend informeren, nadenken, inschatten en plaatsen van mensen, feiten, trends.

 • Bert Verlooy

  Ik hoop dat ze zeker de collaboratie niet vergeten als ankerpunt in onze Vlaamse geschiedenis, welk leed hiermee vele mensen is aangedaan,welke politiekers uit zulke Vlaams-Duits-gezinde families komen, hoe dit hun denken en standpunten hebben gevormd en hoe dit de wortels vormt van zekere politieke partijen. Wat ook moet duidelijk gemaakt worden is dat Vlaanderen stopt bij de Schelde en loopt van in Frankrijk tot in Nederland aangezien de meest hardnekkige nationalist dit zelfs niet snapt.