ABVV wil samen met ACV actieplan opstellen

Rudy De Leeuw (ABVV) en Marc Leemans (ACV).
PHOTO_NEWS Rudy De Leeuw (ABVV) en Marc Leemans (ACV).
Het federaal comité van het ABVV heeft het sociaal akkoord van de Groep van Tien unaniem verworpen. De socialistische vakbond wil samen met het ACV een actieplan opstellen. "Het gemeenschappelijk vakbondsfront blijft voor ons ontzettend belangrijk", zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Marc Leemans van de christelijke vakbond liet vandaag voor aanvang van de algeme raad van het ACV al verstaan dat de vakbond acties voorbereidt tegen "wat niet in het akkoord staat".

Op het federaal comité van het ABVV hebben de regio's en centrales zich nu ook unaniem gekant tegen het sociaal akkoord van de Groep van Tien, dat een verhoging van de uitkeringen met 2 procent en een loonmarge van 0,8 procent inhield. "Wij blijven het asociaal karakter van de regering-Michel aanklagen", zei Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV, na afloop van het federaal comité.

Wij blijven het asociaal karakter van de regering-Michel aanklagen

Rudy De Leeuw

"Acties met ACV"

De Leeuw wil echter geen soloslim spelen, maar in gemeenschappelijk vakbondsfront met het ACV de strijd blijven voortzetten tegen de indexsprong, de beschikbaarheid van de SWT'ers, de tax-shift en de aanpak van de werklozen. "Er komen enkel acties samen met het ACV", benadrukt De Leeuw. Wat het actieplan inhoudt, zal pas duidelijk worden na overleg met de christelijke vakbond.

Deze namiddag trekt De Leeuw naar het VBO "om te zeggen waar het op staat". "Het verzet tegen deze regering blijft. Want we weten niet waar ze gaat stoppen met het invoeren van asociale maatregelen."