ABVV wil loonakkoord dan toch goedkeuren, op één maatregel na

ABVV-topvrouw Miranda Ulens.
Photo News ABVV-topvrouw Miranda Ulens.
ABVV ziet een manier om het loonakkoord toch nog uit te voeren, maar wil nog steeds het deel over de minimumlonen niet ondertekenen. De socialistische vakbond legt zo toch de bal opnieuw in het kamp van de andere sociale partners, die het akkoord wel - in zijn geheel - goedkeurden.

Het njet van het ABVV lag aan twee punten, zegt algemeen secretaris Miranda Ulens. Ten eerste was er de marge van 1,1 procent voor loonopslag, die voor de achterban te beperkt was. "Dat heeft de regering in handen genomen", zegt Ulens. Rest nog een tweede punt: de minimumlonen. In het loonakkoord staat dat die ook met 1,1 procent zouden stijgen, maar dat is voor de socialistische bond veel te weinig.

Daarom wil de socialistische vakbond maandag - de deadline om het loonakkoord te regelen - alle andere deelakkoorden ondertekenen: die over de welvaartsenveloppe, hogere flexibiliteit en de eindeloopbaanregelingen. Zo zou de deal toch doorgang kunnen vinden, behalve op het punt van de minimumlonen. Daarover wil ABVV later spreken en ook nog actievoeren, zegt Ulens. De bond pleit al lang voor een minimumloon van 14 euro per uur, terwijl het nu nog onder 10 euro ligt.

ACV blijft deal steunen

De christelijke vakbond ACV blijft het loonakkoord steunen, ook de afspraak over de minimumlonen. “De algemene raad van het ACV heeft het integrale IPA (interprofessioneel akkoord, red.) goedgekeurd. Dat moet nu snel en volledig uitgevoerd worden. Inclusief de afspraken rond lonen, inclusief minimumlonen, inclusief eindeloopbaan, inclusief mobiliteit, inclusief welvaartsvastheid”, zegt ACV.

De vakbond benadrukt dat de mensen recht hebben op de uitvoering van dat akkoord. Op de vraag of ACV het plan van ABVV afkeurt, antwoordt de vakbond: “We hebben ja gezegd aan het IPA.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Feller

  Wat voor nut om te strijden voor meer loon. Er komt dan toch weer een belasting bij zodat we terug minder koopkracht hebben.....

 • Bart Vandervelpen

  14 euro bruto is 10 euro netto....prima

 • Cor Dierckx

  De hoge lonen zijn veel te hoog en de lage lonen veel te laag dit alles door de jaren heen van index sprongen. Zo dus er moet terug evenwicht komen jaren geen index meer vanaf een bepaald loon de grote moeten zakken maar daar zullen ze niet voor te vinden zijn wel kritiek geven op de lage lonen dat er bij moet komen.

 • mich lee

  Van 10 euro naar 14 euro. Dat is een verhoging van 40%. Dan kan binnenkort iedereen die aan een minimumloon, of bijna minimumloon werkt gaan doppen, want die arbeid zal massaal nar het buitenland verhuizen, wat daarna ook gevolgen heeft op de hele economie, ook op de hoge lonen. Die van het ABVV zijn echt helemaal het noorden kwijt. Of is het hun doel om de economie naar de knoppen te helpen?