ABVV wil arbeidsduur oudere werknemers verkorten

Marc Goblet van ABVV tijdens de actie 'Stop de aanvallen op deeltijdse werknemers'.
PHOTO_NEWS Marc Goblet van ABVV tijdens de actie 'Stop de aanvallen op deeltijdse werknemers'.
De socialistische vakbond wil de arbeidsduur verkorten voor oudere werknemers, zo meldt secretaris-generaal Marc Goblet vandaag in Le Soir. De Franstalige nummer twee van het ABVV (FGTB) zal bij de volgende vergadering van de Groep van 10 op 20 augustus een voorstel voor een collectieve vermindering van de arbeidsduur op tafel leggen.

Goblet wil via de vermindering van de sociale bijdragen werken. Een deel van die vermindering, die toegekend wordt aan de werkgevers, zou aangewend moeten worden voor een arbeidsduurvermindering voor oudere werknemers. Hierdoor zouden de bedrijven meer jongeren kunnen aanwerven, wat de werkgelegenheid ten goede komt.

Goblet wil dat het loon van de oudere werknemer in kwestie behouden blijft, de aanwerving (jongere) verplicht is en dat het kostenneutraal is voor de onderneming. De oudere werknemers zouden zo langer aan de slag blijven.

Risico

Aan vakbondszijde wenst het ACV niet te reageren en wijst de ACLVB erop dat het "belangrijk is dat de werknemer zijn carrière kan aanpassen wanneer dit echt nodig is". Een woordvoerder van de liberale vakbond wijst hierbij ook op het bestaande systeem van tijdskrediet, dat wel ingeperkt werd door de regering Michel. Ook is er volgens de ACLVB een risico dat de werknemer hetzelfde werk nu in vier dagen zou moeten realiseren.
 
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wacht de vergadering van de sociale partners in de Groep van 10 af alvorens zich uit te spreken.

De Waalse middenstandsorganisatie Union des Classes Moyennes (UCM) is sceptisch en zegt dat dergelijke arbeidsduurreductie niet werkt. Er is jaren massaal op brugpensioen gegaan zonder dat dit de jongerenwerkgelegenheid ten goede gekomen is, aldus de woordvoerder. Ook zou het ABVV-voorstel bij de kmo's moeilijk in de praktijk om te zetten zijn.