ABVV: “Waals regeerakkoord weerspiegelt stem van de burger niet”

Thierry Bodson.
belga Thierry Bodson.
Hij wil het Waals regeerakkoord niet in de vuilbak gooien, maar laaiend enthousiast reageert Thierry Bodson, secretaris-generaal van het Waalse ABVV, niet op het akkoord tussen PS, MR en Ecolo. Het werkstuk weerspiegelt volgens Bodson de stem van de kiezer niet.

"Gaan we naar een ander soort overleg dat meer ruimte biedt aan de werknemer? En werd de boodschap van de kiezer gehoord? Ik denk dat het antwoord eerder negatief is, hoewel de intellectuele eerlijkheid ons gebiedt te zeggen dat de tekst in zijn geheel het niet verdient te worden afgeknald", vindt Bodson.

Ondanks enkele "grotere teleurstellingen", bijvoorbeeld op het vlak van huisvesting, en het gebrek aan contacten met de formateurs tijdens de onderhandelingen, vindt de socialistische vakbondsman een aantal syndicale eisen effectief terug. Hij verwijst daarbij naar de situatie van mensen die zich ver van de arbeidsmarkt bevinden.

"De eerste prioriteit is erop toe te zien dat de toekomstige regering radicaal het roer omgooit en weer aanknoopt met echt overleg met alle Waalse spelers. De voorbije twee jaar heeft de meerderheid vooral de Walen tegen mekaar opgezet", aldus nog Bodson.

Hij merkt op dat het regeerakkoord het in zijn inleiding heeft over het belang van overleg, maar dat er in de uitvoering van het beleid "een wil bestaat om de vakbonden en in elk geval het intersectoraal niveau te omzeilen". Dat komt neer op een "rechtse visie" op het sociaal overleg, vreest Bodson.

De vakbondsleider betreurt ook de vaagheid van de teksten en het gebrek aan cijfers. "Er staan goede en minder goede bedoelingen in, zoals die ufo over de uitbreiding van de dienstencheques naar kinderopvang, maar de opmaak van de teksten is zo vaag dat de persoonlijkheid van de ministers belangrijker zal worden dan in het verleden". Ten laatste vrijdagochtend zullen de namen van de ministers bekend zijn.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Des te onbegrijpelijker dus, anna vandenberg. Dat het volk gaat stemmen op die partijen die de middenklassen reduceren en de ongelijkheid doen toenemen. Jouw kinderen hebben nog een huis kunnen kopen. De -35 van nu krijgen het steeds moeilijker en als ze dat alsnog kunnen doen moeten ze tot aan hun pensioen met twee afbetalen. Onderwijs wordt steeds duurder. Sociale mobiliteit wordt steeds kleiner. Wie arm is zal arm blijven en wie rijk is zal rijker worden. Daar gaat het nu om.

 • peter colson

  Nog een geluk dat zulke lieden als bodson niet het land besturen. Het zal schoon worden met alle bedrijven die het land ontvluchten, de financiële putten die nog dieper worden uitgegraven en dat alles om heel kort heel hard te leven. El presidente Maduro komt ook uit het vakbondsmilieu. Een paradijs dat Venezuela nu is. Vele Venezolanen zouden best willen ruilen met ons "asociaal" beleid.

 • anna vandenberg

  Gino Denil, de generatie van mijn ouders heeft gewerkt tot 65 jaar en ik herinner nog dat mijn vader zaterdag voormiddag ging werken. Daarnaast hadden ze nog tijd om een groententuin te onderhouden. Mijn kinderen hebben allemaal een eigen huis kunnen verwerven en dat ze afbetalen. Ze hebben geen wereldreis gemaakt, maar na het afstuderen direct beginnen werken en sparen. Maar feesten, reizen en dan nog een huis kopen is enkel weggelegd voor de comfotabel verdieners en daar horen we niet bij.

 • peter colson

  De Waalse regering (met vooral linkse partijen) is nog maar net ingezworen en daar zijn die van het ABVV al weer. Als ze het echt zoveel beter weten (links, rechts, liberaal of centrumregering, het is nooit goed) dat ze dan hun VERANTWOORDELIJKHEID nemen en met een 100% vakbondspartij deelnemen aan de verkiezingen. Het zal ook een sisser worden

 • Jan Boden

  Een regeerakkoord weerspiegelt nooit de stem van de burger, berg je illusies dus maar snel op.