ABVV-voorzitter verwijt PVDA onverantwoord gedrag

ABVV-voorzitter Robert Vertenueil.
Photo News ABVV-voorzitter Robert Vertenueil.
Een nationaal sociaal en klimaatplan van 3,5 miljard euro. Dat schuift ABVV-voorzitter Robert Vertenueil vandaag naar voren in Le Soir en op de RTBF. Vertenueil haalt er ook uit naar het cdH en vooral PVDA, die hij onverantwoord gedrag verwijt.

"De mensen willen het vorige beleid niet meer. Ze willen een antwoord op hun problemen". Volgens de topman van de socialistische vakbond spelen die vooral op sociaal en klimaatvlak. "De sociale minima optrekken kost 1,2 miljard euro, voor de verhoging van het pensioen tot 1.500 euro netto is 2,2 miljard euro extra nodig. De andere maatregelen, zoals het vrijmaken van de loononderhandelingen, kosten niets".

Vertenueil roept tegelijkertijd Ecolo op in de regering te stappen. "Als alle progressieven thuis blijven en weigeren tot een regering toe te treden, blijven alleen nog de anderen over", waarschuwt hij. "Ik hoop dat de groenen niet dezelfde weg opgaan als het cdH en PVDA. PVDA wint de verkiezingen, maar doet er niets mee. Ze hebben de stemmen van hun kiezers in beslag genomen en een links beleid in de weg gestaan. In het beste geval krijgen we een centrum-links beleid en daarvoor dragen zij de verantwoordelijkheid".
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yvan Lindekens

  Dan Midden u bent slecht geïnformeerd: de vakbonden vragen al tientallen jaren "centen ipv procenten" en Mia De Vits heeft altijd consequent tegen asociale voorstellen gestemd. Vakbonden hebben geen rechtspersoonlijkheid (om evidente redenen) krachtens de wet. Het staat het parlement vrij terzake initiatieven te nemen, maar veel kans maken die niet, tenzij de laaggeschoolden nog een paar keer "foert" stemmen.

 • Dan Midden

  wanneer gaan de vakbonden belastingen betalen en rechtsperspoonlijkheid opnemen? Hoeveel van "hun" kameraden zoals Mia de vits hebben mee wetten goedgekeurd die sociale dumping mogelijk maken? Waarom hoor ik de vakbonden nooit vragen voor de index in procenten in te voeren ipv procenten, een brood kost immers evenveel voor een arbeider dan voor een CEO. Wie gelooft de vakbonden nog?

 • danny janssens

  ABVV heeft in deze gelijk. PS is de enige progressieve partij die nog opkomt voor de gewone man dus het resultaat laat zich raden.. Nieuwe belastingen en taksen op kap van de gewone man terwijl de bedrijven kados blijven toegesmeten krijgen

 • Polutnik Ronald

  Vroeger was ik meestal akkoord met de Pvda , maar sinds de verkiezingen voorbij zijn en ze erop vooruit zijn gegaan hebben ze veel slechtere uitspraken gedaan en daarmee denk ik dat de PvdA veel kiezers zullen verliezen . Ikzelf ben niet meer akkoord met de Pvda ook omdat ze niet wilde samenwerken met het Vlaams Belang.

 • Francine vanderstraeten

  het jaar rond stakingen organiseren en dan de honingpot willen vergroten, met het geld van de onnozelen die het werk doen in hun plaats, ge moet maar durven!