ABVV-topvrouw Miranda Ulens: “Partijen afgestraft voor asociaal regeringsbeleid”

Volgens Miranda Ulens van de socialistische vakbond ABVV zijn alle partijen die meegewerkt hebben aan het regeringsbeleid afgestraft. "Dat beleid heeft onrust gewekt en was asociaal, we hebben er als socialistische vakbond vijf jaar tegen gevochten", klinkt het in een eerste analyse over de verkiezingsuitslag. Morgen komen alle centrales en gewestelijke afdelingen van het ABVV bijeen.

"Mensen willen verandering, maar jammer genoeg werd hiervoor gekozen voor meer extremen. Niet in het minst omdat er gedurende vijf jaar haat werd gezaaid rond bijvoorbeeld het migratiedossier. De keuze van 26 mei is dan ook een duidelijk signaal dat het anders moet", klinkt het bij de algemeen-secretaris van het ABVV.

Die merkt op dat de socialistische fractie op federaal vlak wel de grootste blijft. "De inzet voor ons is nu dat op federaal niveau zo snel als mogelijk een werkbare regeringscoalitie wordt gevormd (...) Het moet duidelijk zijn dat opnieuw een regeringscoalitie zoals de afgelopen vijf jaar, niet het juiste antwoord is op de bekommernissen van de mensen.

Oplossingen

De liberale vakbond vraagt dan weer aan alle democratische partijen aan zet om bij de regeringsvorming vooral oplossingen voor ogen te houden die de mensen vragen op het vlak van onder meer koopkracht, mobiliteit, milieu en sociale cohesie.

“Ik hoop dat welke coalitie er ook uit de bus komt, het een coalitie is die meer dan de Zweedse coalitie rekening zal houden met de verzuchtingen van de werknemers en de sociaal verzekerden”, aldus voorzitter Mario Coppens.

De voorzitter van de christelijke vakbond wilde vandaag nog niet reageren op de verkiezingsuitslag.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alfons Hendrickx

  Nu die acoiale vakbonden nog wegstemmen het is door hun gedrag dat de kiezers naar andere partijen gaan stop met tegen werken zoek mee naar oplossingen en jullie zullen gehoord worden

 • Jef Heffens

  Dat houd geen steek. De te verdelen taart is continu gekrompen sedert 2008 en de politici kunnen niet meer verdelen dan wat er is. Dat is demagogie en puur populisme van de vakbondsvrouw maar we zijn dat al een beetje gewoon. Nooit iets echt constructief.

 • jack vandenhende

  Ga eens voor de spiegel staan , M Ulens . De socialisten hebben even zwaar verloren , en dit zonder in de regering te hebben gezeten , maar door de politieke stakingen van de rode vakbonden .

 • Gino Denil

  Volgens een peiling heeft 8% van de VB kiezers op hen gestemd met als motief Vlaamse onafhankelijkheid. Maar 44% omwille van de migratiepolitiek. En een deel omwille van de sociale zekerheid en uit protest tegen deze regering. Omwille van een leugen dus. De bewering dat dit land overspoeld wordt met migranten die onze sociale zekerheid in gevaar brengen. Terwijl het het rechtse neoliberale beleid is dat de sociale zekerheid afbouwt. En het VB heeft dat in de kamer telkens mee goed gekeurd.

 • Roger Deprez

  Kijk niet naar een ander als er vuil voor uw eigen deur ligt, SPa heeft anders ook verloren Mevr. Ulens en zij zaten niet inde regering.