ABVV-topman Rudy De Leeuw: "Regering-Michel versnelt afbouw sociaal systeem"

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.
photo_news ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.
Blinde bezuinigingen, precaire jobs, dalende koopkracht ...: de afbouw van het sociaal systeem is onder de regering-Michel versneld. Dat leidt althans Rudy De Leeuw, de voorzitter van de socialistische vakbond ABVV, af uit een nieuwe sociaal-economische barometer van de bond. Hij pleit voor onder meer een collectieve arbeidsduurvermindering, hogere minimumuitkeringen en pensioen opnieuw op 65 jaar.

Volgens het ABVV doen we het economisch niet zo goed als sommige "jobs, jobs, jobs"-berichten laten uitschijnen. "De Belgische economie presteert ondermaats", zei De Leeuw vandaag op een persconferentie. Sinds Charles Michel premier is, is de economische groei immers onder die van de eurozone gedoken ten gevolge van "blinde bezuinigingsprogramma's". "We zijn een van de slechtste leerlingen van de klas."

Sinds Charles Michel premier is, is de economische groei onder die van de eurozone gedoken

Rudy De Leeuw (ABVV)

Nochtans zijn er 130.000 banen bijgekomen, niet? Dat kan wel zijn, zegt de ABVV-voorzitter, maar die zijn niet de verdienste van de regering. Ze zijn louter te danken aan de Europese conjunctuur, én uitgedrukt in voltijdse equivalenten gaat het maar om 68.000 jobs, benadrukte De Leeuw.

Ook de kwaliteit van de banen laat te wensen over. "De helft van de nieuwe contracten in 2015 was tijdelijk, met onregelmatige uren of deeltijds." Zo wijst het ABVV erop dat de interimsector steeds vaker met dagcontracten werkt. Volgens de bond waren vorig jaar meer dan 15.000 mensen permanent aan de slag met dergelijke onzekere contracten (tegen 5.000 in 2004). De door de regering ingevoerde flexi-jobs vernietigen volgens het ABVV volwaardige, reguliere banen.

Ook naast de arbeidsmarkt ziet het ABVV redenen tot bezorgdheid. Zo ligt bijna 90 procent van de sociale uitkeringen nog altijd onder de armoedegrens. En steeds meer mensen vallen terug op een leefloon. Ze waren met bijna 140.000 in 2016, zowat 40.000 meer dan bij de start van de regering-Michel. "Een ongeziene stijging", aldus De Leeuw.

Maar niet iedereen is slechter af. "Terwijl de lonen in 2015 geblokkeerd werden, kregen aandeelhouders 41 procent meer dividenden uitgekeerd", stelt de vakbond. En tussen 2015 en 2016 steeg het inkomen van de bestuurders van de Bel20-bedrijven met gemiddeld 13 procent. Bij de werknemers was dat 0,3 procent. "Wat er evenmin verteld wordt, is dat de bedrijven hun belastingen bijna integraal terugkrijgen via subsidies en bijdrageverminderingen", aldus algemeen secretaris Robert Vertenueil.

Ander beleid

Het ABVV ziet ruimte voor een ander beleid. Het pleit onder meer voor een minimumuurloon van 14 euro, hogere minimumuitkeringen en een vermogensbelasting. Wat de pensioenen betreft, vraagt de vakbond wettelijk pensioen op 65 jaar, een wettelijk pensioen dat 75 procent van het gemiddelde loon bedraagt en een herinvoering van de pensioenbonus.

Het ABVV pleit onder andere voor een minimumuurloon van 14 euro, hogere minimumuitkeringen en een vermogensbelasting

De socialistische vakbond ijvert ook voor een collectieve arbeidsduurvermindering, "met loonbehoud en compenserende aanwervingen". Dat is niet alleen economisch interessant, maar ook goed voor het evenwicht tussen werk en privé, klinkt het. Ook de Franstalige socialistische partij PS pleitte eerder voor zo'n arbeidsduurvermindering.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Kortrijk

  Al eens afgevraagd wat speknek-Rudy binnensleept per maand? Vakbonden leven tegenwoordig buiten de realiteit. Hun vertegenwoordigers op de werkvloer staan te springen om als eerste te gaan stempelen al er een tijdje economische werkloosheid in de firma is. De beschermingsregel voor vakbondsafgevaardigden wordt ernstig misbruikt door "afgevaardigden" die hun werk niet doen en de werkgever werkelijk uitdagen om hen te ontslaan. Vakbonden zijn een maffia dan een aanwinst in een bedrijf.

 • NickName1

  t'is allemaal beginnen duurder worden met die euro

 • NickName1

  nu paaien ze die jonge gastjes met gadgets...firmawagen, I-phone, ziekteverzekering... maar dat komt nie bij u bruto, en daar berekenen ze het pensioen op....

 • bart deleye

  inderdaad een loon lager dan 12euro is niet meer van deze tijd, 14 is al redelijk ....eigenlijk niet meer van deze tijd. ben beginnen werken aan 168frank /uur..... da is 4,20euro , we kregen 1000frank drinkgeld voor ne maand, en kwamen ermee toe....een nieuwe auto koste toen 100 000 frank nu 1 000 000 frank...x10 dus in feite zou het loon dus 40euro moeten zijn

 • Jan Verstrepen

  Het is inderdaad zo dat de toekomst voor de werkende klassen een echt drama wordt. Ik vrees dat onze kinderen terug toestanden zullen kennen zoals in de 19 de eeuw. Rijken en de rest, dus 30% die alles heeft en de rest niets, totaal niets.