ABVV start campagne voor lagere gezondheidsfactuur: “Meer en meer mensen stellen zorg uit”

Thinkstock
In Antwerpen is de socialistische vakbond ABVV een actie gestart om aandacht te vragen voor de hoge medische kosten. “Meer en meer mensen stellen zorg uit, omdat ze moeten kiezen tussen een behandeling en andere noodzakelijke uitgaven", zegt algemeen secretaris Caroline Copers. "Maar dat zorgt later voor bijkomende, vermijdbare kosten.”

Volgens de vakbond stelden vorig jaar meer dan 150.000 Belgen met een laag inkomen zorg uit. "Dat is zorgwekkend, want hierdoor wordt het probleem erger en volgen er vermijdbare kosten voor de patiënt en de sociale zekerheid", zegt Copers. "Daarom zal het voor de volgende regeringen belangrijk zijn om de besparingen te stoppen. Investeren in de sociale zekerheid, betaalt zich terug.”

Transparantie

Er zijn niet alleen investeringen nodig, ook de transparantie over medische kosten en de terugbetaling daarvan moet beter. "Er zijn een half miljoen Belgen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, maar velen weten dat niet", zegt Copers. Daarom wil het ABVV een systeem waarbij die tegemoetkoming automatisch wordt toegekend.

Ook moet de patiënt volledige transparantie krijgen waarvoor hij betaalt en wat de meest betaalbare behandeling is. "Er wordt niet altijd het meest betaalbare medicijn voorgeschreven", klinkt het bij de ABVV. Volgens de vakbond worden nieuwe medicijnen vaak aan woekerprijzen verkocht, door "geheime afspraken tussen de fabrikant en de minister".

De campagne ‘Moeten kiezen is verliezen’ loopt in heel Vlaanderen. ABVV-militanten zullen voorbijgangers een quiz over de medische factuur voorschotelen en soep uitdelen.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dan Midden

  tja, abvv en de rest van de rode zuil gaat jaarlijks met miljarden lopen. Dit geld is dan niet langer beschikbaar voor de kleine man. Of dachten ze bij ABVV niemand moet opdraaien voor hun fratsen?

 • anna vandenberg

  Het tekort aan huisartsen is omdat veel jonge dokters niet meer als huisarts willen werken en specialiseren en door de quota opgelegd door de vroegere regeringen. Gezondheidszorg moet gratis, maar voor al hun pleziertjes betalen ze gerust een half maandloon. Studio100 de grootste omzet ooit, voetballers en exuberante lonen, het mag, een dokter die levens redt moet gratis werken. Voor 3 euro stel je geen doktersbezoek uit en een geconvensioneerde specialist vraagt enkel het wettelijk tarief.

 • Ian Vandenbossche

  2 x paradontologische behandeling= 600 euro, geen tussenkomst riziv. Specialisten en tandartsen mogen een goed inkomen hebben, maar de laatste jaren loopt het de spuigaten uit. Er zou meer controle moeten komen op de tarieven die zij aanrekenen, ook prestaties die het riziv niet vergoed wegens geen budgetten. Geneeskunde evolueert steeds meer naar klasse geneeskunde. Rijken kunnen zich goed laten verzorgen.

 • Jef Lois

  En dan klagen dat mensen hun bezoek uit stellen,vorige week gaat men schoonzoon met kind naar huis arts om 18.05 uur binnen 62 uur voor hun 2. Ik ga vrijdag naar tandarts om een gaatje te vullen 20 min werk 94 euro wie kan dat blijven betalen?

 • ringo van der pulst

  Ik heb een invaliditeit uitkering en moet dringend mijn voorste snijtanden laten trekken.Ik stel dat al twee jaar uit;Waarom?omdat ik geen middelen heb om er nadien valse in te laten zetten.Dat is pas uitstellen en nog gevaarlijk ook;Loopt het mis dan zal het véél meer kosten aan gezondheidszorg;volg je?