ABVV: "Sociale zekerheid wordt langs alle kanten aangevallen”

ABVV-topvrouw Miranda Ulens.
Photo News ABVV-topvrouw Miranda Ulens.
De socialistische familie heeft in Brugge de 75ste verjaardag van de sociale zekerheid in België gevierd. Dat gebeurde symbolisch op het Achiel Van Ackerplein, genoemd naar de "peetvader" van de sociale zekerheid. Volgens de socialistische vakbond ABVV wordt het sociaal vangnet tegenwoordig "langs alle kanten aangevallen".

Algemeen ABVV-secretaris Miranda Ulens zette de socialistische ex-premier Van Acker uitgebreid in de bloemetjes. Dat het systeem van de sociale zekerheid in 1944 in het leven werd geroepen, "is quasi volledig toe te schrijven aan Achiel Van Acker", zei ze. "De economie moest het sociale garanderen en moest zorgen voor een verbetering van de levensstandaard van de werkende klasse. Deze rode draad was zijn leven lang een belangrijk onderdeel van Van Ackers rode basisfilosofie.”

“Kostenpostje”

Volgens Ulens staat de sociale zekerheid na 75 jaar zwaar onder druk. "Ze wordt maar al te vaak beschouwd als een besparingsvaatje, een kostenpostje, waar menig rechtse regering onuitputtelijk uit tapt om ofwel een begroting op orde te brengen, extra middelen vrij te maken, maar meestal uit pure ideologische overwegingen. De voorbije 5 jaar hebben we de jacht gezien op de werklozen, op de gepensioneerden en op de langdurig zieken.”

De sociale zekerheid wordt maar al te vaak beschouwd als een besparingsvaatje

Miranda Ulens (ABVV-secretaris)

Speelbal

Ulens herhaalde daarop de vakbondseisen om "volwaardige jobs te organiseren met volwaardige bijdrages" en om elk inkomen gelijk te belasten. De nummer twee van ABVV vindt bovendien dat de sociale zekerheid "niet de speelbal mag worden in een nieuw opbod voor een mogelijke zevende staatshervorming". "Het zou enkel zorgen voor ongewenste concurrentie tussen de verschillende regio's", luidt het. "Enkel dankzij het voeren van een federaal beleid is er coherentie.”

Op 28 januari organiseert de socialistische vakbond een nationale betoging rond de sociale zekerheid.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Kijk als je SZ wil behouden moet je ook de afhoudingen doen,doen ze maar teveel omzeilen van systeem moet stoppen.Vb, de loonwagen,wel tel eens uit 660000 wagens aan gemiddeld 35000€ op drie jaar die omzeilt worden en geen RSZ om ingehouden wordt en dan zwijgen we nog over belasting met als overmaat van krijgen loonwagenbezitters nog eens de forfait afstek bij belastingaangifte,kan toch niet meer allemaal.Er zijn zoveel gaten in 't systeem dat niet meer te betalen is

 • pascal devillé

  Er zijn maar twee mogelijkheden om de enorme staatsschuld naar beneden te krijgen.Door een forse groei van de economie of door de staatsuitgaven sterk te verminderen.Dat eerste zal nooit meer gebeuren in de EU.Rest alleen het tweede.Of men nu links of rechts is, de waarheid moet men durven erkennen.

 • victor vandesande

  Sociale zekerheif is een weldaad voor de gewone burger zelfs al kan die tijdelijk door omstandigheden even wat minder of niet bijdragen . Maar de profiteurs die hun luilekker leventje jarenlang aanhouden op kosten van de gemeenschap moeten eruit.

 • Gino Denil

  Het leefloon is geen sociale zekerheid, Patrik De Weirdt. Daar draag je ook niet voor bij. En vooraleer rechten te hebben uit de sociale zekerheid moet je eerst een aantal maanden gewerkt en bijgedragen hebben. Ook nieuwkomers. Het zijn niet de 20.000 erkende asielzoekers per jaar die de sociale zekerheid van 5 miljoen werknemers op doen. Die gecreëerde voorstelling dient vooral om de SZ te kunnen aanvallen en afbouwen.

 • Frank Louman

  Sociale zekerheid is een goed iets maar wordt ook heel vaak misbruikt. Als je dat misbruik kan erkennen en stoppen dan zal het blijven werken voor iedereen.