ABVV plant in februari nationale staking tegen regeringsbeleid, andere bonden reageren verbaasd

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.
Photo News ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.
Het ABVV heeft plannen om in de eerste week van februari een nationale staking te organiseren tegen het regeringsbeleid. De socialistische vakbond gaat nu de achterban raadplegen over het voorstel. Op een nieuw federaal comité - op 23 januari - zal een definitieve beslissing genomen worden. De christelijke en liberale vakbond fronsen alvast de wenkbrauwen. 

De plannen zijn gericht tegen het "asociale beleid van de federale regering". Een belangrijk element daarbij is de pensioenproblematiek. De verschillende plannen van de regering omtrent de pensioenen - bijvoorbeeld het pensioen met punten, de zware beroepen of de eenheid van pensioen - vormen een doorn in het oog van het ABVV. "Terwijl de vennootschapsbelasting daalt en de vermogenden financiële cadeaus krijgen, wordt de sociale zekerheid uitgehold. En de sociale zekerheid, dat zijn de pensioenen", klinkt het bij de vakbond.

Definitieve beslissing

Of er effectief zal wordt gestaakt in februari, wordt mee bepaald op 19 december. Het vakbondsfront komt dan in Brussel op straat tegen de pensioenplannen van de regering-Michel. "De opkomst van die betoging en de reactie van de regering zullen meespelen in de definitieve beslissing van het federaal comité", aldus woordvoerder Daan Nelen. 

De nummer twee van het ABVV, algemeen secretaris Robert Vertenueil, hoopt dat de regering "alsnog de ogen opent" voor de angsten van de mensen. "We zullen zien of de regering bereid is rond de tafel te zitten om zonder voorwaarden te praten. We maken de balans op in januari en zullen op basis daarvan een aantal zaken beslissen, waaronder mogelijk een nationale staking", aldus de Franstalige vakbondsman. Hij bevestigt dat het daarbij primordiaal is wat het antwoord van de regering wordt op de betoging van 19 december rond de pensioenproblematiek.

Verbazing bij andere bonden

Bij de twee andere vakbonden reageert men verwonderd op de communicatie van het ABVV om een staking aan te kondigen die in feite nog moet worden beslist. "Bizar", klinkt het bij een vakbondstopper. Officieel zegt het ACV dat een discussie over een nationale staking niet is gevoerd door de instanties die dat normaal doen binnen de vakbond. Idem bij het ACLVB. "De betoging van 19 december is de enige actie die is gepland. Al de rest is voorbarig en niet aan de orde", klinkt het bij de liberale vakbond. 
264 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eddy Vandeweyer

  Bart Jacobs, gij waarschijnlijk niet als baas zijnde, maar de betrokkene meer dan waarschijnlijk wel de bazen kennende.

 • Phil Haeghen

  Het ABVV heeft een zeer groot aandeel in de teloorgang van het socialisme......

 • vanaeken jokke

  De Leeuw wil perse de SPA onder de kiesdrempel doe zo verder kaviaar socialist.Gisteren is de vriend van Crombez nog aangehouden wegens fraude.

 • Bart Jacobs

  oh ja, nog één ding ... ik heb al meer dan 25 jaar gewerkt, in een familiebedrijfje, KMO en groot bedrijf (>1500 werknemers). Ik heb nooit de vakbond nodig gehad. Ik heb problemen altijd op een volwassen manier kunnen oplossen: in dialoog met de betrokkene. Noem me maar naiëf of dromer ...

 • Eddy Vandeweyer

  Benny Deridder: dat de mensen (zelfs over heel de wereld) producten uit de lage loonlanden moeten kopen ligt volledig aan de werkgevers, hun hebzucht en uitbuiting kent geen grenzen. Ik kan mij geen maatpak veroorloven en moet daarom ook aan mijn portefeuille denken ja, en dat heeft niks met solidariteit te maken.