ABVV-kopstuk wil met eigen partij deelnemen aan komende verkiezingen

Jean-François Tamellini (rechts) van het ABVV tijdens een vakbondsactie.
Photo News Jean-François Tamellini (rechts) van het ABVV tijdens een vakbondsactie.
Jean-François Tamellini, federaal secretaris van ABVV, denkt na over een eigen lijst bij de komende verkiezingen. Hij zegt teleurgesteld te zijn over de coalities die de linkse partijen in veel Waalse en Brusselse gemeenten hebben gesloten met MR.

Tamellini heeft het in zijn post over een denkoefening die sinds enkele weken vorm begint te krijgen. Met een nieuwe partij wil hij zorgen dat de linkse partijen - PS, PVDA en Ecolo - samen coalities maken in plaats van zich te wenden tot rechtse partners.
"Met hun egostrijd en hun verrotte strategieën leggen PS, PVDA en Ecolo een snelweg open voor een tweede regering MR-N-VA-VBO", schrijft Tamellini. "Voor wie moeten we in 2019 nog kiezen om te zorgen dat onze linkse stemmen er niet toe bijdragen dat de leugenaars van MR aan de macht kunnen blijven?”

Werkpunten

Met een nieuwe partij wil hij de mens en de planeet centraal stellen. Hij wil werk maken van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, hogere pensioenen, een vermindering van de werktijd, een eerlijker fiscaliteit, een sociale energietransitie en een correcte en menselijke migratiepolitiek.

Tamellini stelt zich tegelijk de vraag of een nieuwe partij de linkerzijde niet nog meer zou verdelen. "Maar kan dat erger zijn dan de huidige situatie?", vraagt hij zich af. "Wat hebben we te verliezen?”
Het is onze verantwoordelijkheid om, op een moment dat het fascisme opnieuw de kop opsteekt, er alles aan te doen om te vermijden dat de stemmen van de gedegouteerde arbeiders naar extreemrechtse partijen gaan", aldus de federaal secretaris.

Hij wil de komende dagen de basis leggen voor een becijferd programma.
113 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Camp

  Marc Statham, was het niet BDW die meer dan 500 dagen heeft gestaakt en daar bovenop nog een dikke vergoeding kreeg van een parlementarier terwijl stakens amper 30 euro per dag hebben. Wat neer komt mocht je een maand staken op amper 700 euro! Het is maar hoe je het bekijkt. Stzaken doet niemand graag, zelfs een delegee niet omdat het hem altijd geld kost.

 • Hendrik Goris

  Goed bezig, man, u heeft mijn sympathie! Ik steun u. Hoe meer linkse partijen, hoe liever.

 • Erik Bertels

  Wallonië moet inmiddels het meest werkonwillige plaatsje zijn in Europa. Alles is goed om niet te moeten werken. Hier wordt de luiheid tot kunst verheven. Al goed dat de Vlamingen er zijn om dit feestje blijvend te financieren.

 • Erik Desloover

  de werkende mens en de gepensioneerden stemmen rechts , links heeft deze mensen in de kou laten staan, voor al het geen hier zomaar binnenkomt en van alles profiteert

 • dominique castelein

  Venezuela achterna,het plebs creveert van de honger en de apparatsjiks vetten zich vol ,het was zo in 1917 in Rusland,China,Cuba en nu Venezuela,verstandige man en zeggen dat er zijn die hem geloven