ABVV houdt nationale actiedag voor meer koopkracht: hier vinden acties plaats

Archieffoto.
BELGA Archieffoto.
De socialistische vakbond voert vandaag actie voor meer koopkracht en tegen de toenemende ongelijkheid. Stakingen zijn daarbij niet gepland, klinkt het bij het ABVV.

De actiedag werd al eerder aangekondigd, en kadert in het verzet van de vakbond tegen de te beperkte maximale loonmarge van 1,1 procent bovenop de index dit en volgend jaar, en de te beperkte stijging van de minimumlonen met 10 cent per uur.

De vakbond ijvert dan ook voor onder meer een minimumloon van 14 euro, hogere minimumpensioenen en -uitkeringen en een herziening van de loonwet.

Betogingen en bijeenkomsten

De acties van vandaag zullen verschillende vormen aannemen. In Antwerpen wordt een "mars voor de koopkracht" georganiseerd, terwijl in Gent en Brussel militantenbijeenkomsten staan gepland. Ook in Luik en Waver zou er worden betoogd.

Stakingen zijn niet gepland. Om militanten toe te laten deel te nemen aan de acties, zijn wel actie- en stakingsaanzeggingen ingediend.

TEC

Het busverkeer van de Waalse vervoersmaatschappij TEC is verstoord door de actiedag. In de regio van Luik en Verviers reed ongeveer één bus op de 10 (13 procent), meldde de woordvoerder van de TEC omstreeks 6 uur.

Ook in Charleroi wordt de actie goed opgevolgd. Volgens een stand van zaken om 5.30 uur, reed 40 procent van metrolijnen 1 en 2. Op lijn 3 was dat 7 procent. Op lijn 4 reed geen enkele metro.

Twaalf procent van de bussen is uitgereden vanuit stelplaats Jumet/Nalinnes, 11 procent van Anderlues en geen enkele bus van Genson.

In Waals-Brabant zou 68 procent van de ritten verzekerd zijn.

In Henegouwen waren de diensten verzekerd op 2 lijnen van de 10 in de Borinage. Dat was 28 procent in Bergen, 31 procent in de streek Centrum en 84 procent in het westen van Henegouwen.

In Vlaanderen zijn er geen problemen bij De Lijn.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Snarevlis

  Niet opletten op school, niet studeren, overal je voeten aanvegen maar hetzelfde loon willen als iemand die er veel voor heeft opgeofferd..

 • Eric Grosemans

  @ Peeters Freddy, Proficiat, goed voor u. Alleen geld dat niet voor alle gepensioneerden, ik ken er met een minimumpensioentje die dank zij deze regering 300 euro mogen bijbetalen. Die vinden dit niet de beste regering ooit, verre van.

 • Jan Verstrepen

  Doen mannen, de sjoemelaars lopen hier vrij rond en wij, wij mogen inleveren en alles betalen.

 • Thierry Piette

  Kan heel simpel opgelost worden die meer koopkracht. Als een werknemer €1500 nettoloon heeft, dan kost hij aan zijn werkgever €4050. Awel, ABVV en andere vakbonden, zorg ervoor dat die werknemer van die €4050 brutoloon er €2000 netto van overhoudt. Dan is iederen tevreden, de werkgever want hij moet niet meer ophoesten dan daarvoor en de werknemer heeft €500 meer nettoloon. Dat is €6000 meer per jaar. Het leven kan toch zo simpel zijn.

 • Peter Janssen

  Inderdaad, Walter Kennes!!! Dat zijn er allemaal die goedkoop gaan tanken in Luxemburg en winkelen in Nederland, zeker? De essentie is dat de politici de bevolking niks gunt en ons alles blijft afpakken, al de rest is gezever in de marge...op 1 december wordt alles weer duurder door het kopergeld te verbieden, ons geld worden letterlijk áfgepakt!