ABVV gaat provinciale actiedagen organiseren

Eric de Mildt
De socialistische vakbond gaat ook na de nationale betoging van 7 oktober door met het sociaal verzet, zo meldt de vakbond. ABVV zal dit doen via provinciale actiedagen van oktober tot december. Dat kan gaan van "ludieke tot scherpere acties", aldus een woordvoerster. Er zijn contacten met het ACV en ACLVB om de acties in gemeenschappelijk front te voeren.

Het nieuw actieplan zal volgens de vakbond worden georganiseerd "onder diverse vormen". Volgens een ABVV-woordvoerster zijn het de regionale afdelingen die zullen beslissen onder welke vorm dat zal gebeuren. "Dat kunnen prikacties zijn, betogingen organiseren of pamfletten uitdelen, maar het kan ook gaan om stakingen", aldus de woordvoerster.

Een kalender voor de acties is er nog niet. Ook dat is aan de regio's om te beslissen. Mogelijk kan dat gaan om wekelijkse acties.

Maandag meldde de regionale afdeling Luik-Hoei-Borgworm van het ABVV al dat het voorstander is van een 24-urenstaking in de provincie Luik op 19 oktober.

Er zijn contacten met het ACV en ACLVB om de acties in gemeenschappelijk front te voeren. "Die zijn lopende", aldus de ABVV-woordvoerster. In elk geval zet ABVV de acties voort.

'Dat kunnen prikacties zijn, betogingen organiseren of pamfletten uitdelen, maar het kan ook gaan om stakingen'

ABVV

"Geen keuze"

De socialistische vakbond zegt te "blijven strijden voor een meer rechtvaardig en sociaal beleid". Met het actieplan mikt ABVV op de intrekking van regeringsmaatregelen die de "werknemers, het openbaar ambt en de sociale uitkeringstrekkers" treffen. De vakbond wil ook de vrijheid van onderhandelen over de lonen waarborgen. De vakbond zet met het actieplan ook druk op de dossiers over werkbaar werk en de modernisering van de pensioenen.

"Dit actieplan kan worden gewijzigd in functie van de evolutie van de onderhandelingen in de Groep van 10 en in functie van de regeringsbeslissingen. De houding die de regering en de werkgeversvertegenwoordigers nu al een jaar lang aannemen, laat de werknemers gewoon geen keuze. We moeten de druk blijven aanhouden voor een sociaal overleg die naam waardig, voor een billijke verdeling van de rijkdom en de inspanningen", argumenteert de vakbond.

'Dit actieplan kan worden gewijzigd in functie van de evolutie van de onderhandelingen in de Groep van 10 en in functie van de regeringsbeslissingen'

ABVV

Nationale betoging

Morgen vindt in de hoofdstad een nationale betoging tegen het regeringsbeleid plaats. De vakbonden verwachten "veel volk", maar wagen zich niet aan voorspellingen met aantallen. Er zijn geen signalen dat bedrijven platgelegd zullen worden. "Dat is ook niet de bedoeling", verklaarde het ACV gisteren.

De betoging vertrekt morgen om 11.30 uur aan het Brusselse Noordstation en trekt dwars door het stadscentrum naar het Zuidstation. De aankomst daar is gepland rond 13 uur. Wellicht zullen veel betogers met de trein komen. De NMBS heeft maatregelen genomen om dat zo vlot mogelijk te laten verlopen.

De drie vakbonden ABVV, ACV en ACLVB krijgen steun van de burgerbeweging Hart Boven Hard, die oproept om "het sociaal verzet een hart onder de riem te steken" door tegen 11.30 uur met een opvallend hoofddeksel naar het Centraal Station af te zakken.

Regeerakkoord

Met de betoging verzetten de bonden zich tegen het voor hen "onverteerbare" regeerakkoord dat vorig jaar werd afgesloten. "Voor de werknemers en de gerechtigden op sociale uitkeringen blijven er na 1 jaar regeringsbeleid alleen maar kruimels over", klinkt het in een gemeenschappelijk pamflet.

De bonden eisen onder meer het herstel van de koopkracht, een verschuiving van belastingen met een rechtvaardige bijdrage van grote vermogens en kapitaalinkomens, en banenplannen met extra inspanningen om kwetsbare groepen aan het werk te krijgen.