ABVV bereid tot nieuwe nationale staking: “Zelfs meerdere dagen indien nodig”

ABVV-voorzitter Robert Vertenueil.
Photonews ABVV-voorzitter Robert Vertenueil.
ABVV-voorzitter Robert Vertenueil is benieuwd naar het loonoverleg dat maandag hernomen wordt. De socialistische vakbond is bereid om een nieuwe nationale staking te organiseren en het land tot stilstand te brengen. “Zelfs voor meerdere dagen indien nodig”, aldus Verteneuil, die niettemin naar eigen zeggen niet de bedoeling heeft om “voor de start van de onderhandelingen met dreigementen te zwaaien”. 

Verteneuil ging vandaag tijdens de voorstelling van het memorandum van de socialistische vakbond in op het loonoverleg dat volgende week wordt hervat. 

De werkgevers moeten zich volgens hem bewust zijn van het feit dat er op de dag van de nationale staking op 13 februari “iets is gebeurd dat niet zomaar te verwaarlozen valt”. “We zullen zien wat er uit het overleg komt en we zullen dat resultaat vervolgens voorstellen aan onze achterban. Maar indien men ons exact hetzelfde voorlegt moet men niet al te hard verschieten”, klonk het. Hij sprak over “een reëel risico dat we ons opnieuw op straat zullen bevinden”. 

Geert De Rycke

De ABVV-topman riep verder de politieke partijen op om de dag na de verkiezingen - wanneer ze de onderhandelingen over een nieuwe coalitie opstarten - rekening te houden met de realiteit. “De boodschap van het volk daarin niet opnemen, zou een vergissing zijn” en zal volgens Vertenueil de groeiende kloof tussen de politieke wereld en de burgers alleen maar groter maken.

Anticiperend op de “groene electorale golf” die er volgens de vakbondsman zit aan te komen, wijst hij erop dat er geen antwoord kan komen op de klimaatproblemen, zonder rekening te houden met de sociale dimensie ervan, en omgekeerd. Een hint aan de ecologische partijen om samen te werken met andere partijen die op dat vlak grote ambities hebben. Verteneuil sprak de hoop uit dat er geen nieuwe Zweedse coalitie met MR/N-VA komt. “Ik kan mij geen nieuwe Zweedse coalitie indenken als ik zie wat de mensen zeggen. Hun boodschap lijkt mij duidelijk.” 

Bekijk ook:
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sebastian Peeters

  Men zou beter eens een lijst aanleggen van al die stakers. Dan weet je tenminste als werkgever welk vlees je in de pan krijgt bij nieuwe aanwervingen.

 • Timmie Smet

  Het is nu het moment om je constructief op te stellen, niet om een meerdaagse staking op tafel te gooien! De vakbonden moeten eens beseffen dat stilstand gelijk is aan achteruitgang. Dus als je het land stillegt… Die 0.8% moet gewoon standhouden: dat is de wet!

 • stefan ceulemans

  Hoog tijd met deze regering

 • Zjeppe Fierens

  Wat heeft het al opgebracht??? Stem op de juiste partij en dat zal veel grotere gevolgen hebben.

 • Lodewijk Placklé

  Wie is nog lid van zo'n vakbond ?