Abou Jahjah dient klacht in tegen boek Anke Van dermeersch: "Je schoen zetten op de koran? Dat kan aandacht trekken van extremisten in het buitenland"

Anke Van dermeersch staat met haar voet op een koran op de cover van haar boek.
Uitgeverij Egmont Anke Van dermeersch staat met haar voet op een koran op de cover van haar boek.
Ex-Miss België en Vlaams Belang-politica Anke Van dermeersch heeft een ophefmakend boek geschreven. In 'A.N.K.E. #PolitiekIncorrect' vertelt ze over haar sterke band met Filip Dewinter en onthult ze sappige weetjes over prins Laurent en Herman De Croo. En ook de cover laat weinig aan de verbeelding over: Van dermeersch zet de koran letterlijk een hak. Dyab Abou Jahjah en Meryem Kaçar, die begin februari de nieuwe partij BeOne oprichtten, dienen een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen het nieuwe boek. 

Herman De Croo die prins Laurent aan Van dermeersch probeert te koppelen, de #MeToo-heisa, het zijn slechts enkele thema’s die in het boek aan bod komen. En ook de islam komt ruim aan bod: “Als ik feministen het dragen van een hoofddoek hoor verdedigen... dat gaat er bij mij niet in”, zei ze gisteren in Dag Allemaal. 

Volgens Abou Jahjah schoffeert het boek een hele gemeenschap en worden de anti-racisme- en anti-discriminatiewetten op verschillende punten overtreden. Het is duidelijk dat de cover van het boek "A.N.K.E. #PolitiekIncorrect" in het verkeerde keelgat is geschoten. Daarop staan de benen van de politica, inclusief schoenen met hoge hak, afgebeeld. Een voet steunt op de koran, wat moet uitbeelden dat Anke Van dermeersch "de islam een hak zet".

Photo News

"Heilig boek"

Dat beeld schoffeert de hele moslimgemeenschap, stelt Dyab Abou Jahjah. "De koran is een heilig boek, dat plaatst men niet onder een schoen. Daarom dienen ikzelf als niet-gelovige moslim en Meryem Kaçar als gelovige moslim een klacht met burgerlijke partijstelling in." De cover is volgens hem een 'gratuite belediging' en een provocatie. Voorts worden volgens hem de wet rond discriminatie en racisme overschreden. "Er wordt immers niets gezegd over het geloof, maar de gelovigen worden beledigd", luidt het nog. Abou Jahjah wijst er ook op dat Van dermeersch zelf en haar partij in het algemeen al jaren de moslimgemeenschap schofferen en aanzetten tot haat.

Daarnaast is het ook provocerend en beledigend voor één gemeenschap, wat gevaarlijk kan zijn, meent hij. "Wij proberen op een constructieve manier aan politiek te doen en elkaar dichter bij elkaar te brengen. We willen een kritisch debat opstarten", aldus het BeOne-kopstuk. "Maar dit wordt op een ongezonde manier op de helling gezet door dit boek."

"Kan aandacht trekken van extremisten"

Abou Jahjah waarschuwt dat het boek "de aandacht kan trekken van extremisten in het buitenland, met het gevaar dat zij hier jongeren komen radicaliseren en rekruteren". Het is volgens hem een unicum in de wereld dat dergelijk boek wordt gepubliceerd door een bekend figuur en politica. Elders worden dergelijke boeken door zonderlingen geschreven, voegt hij er nog aan toe.

.
Uitgeverij Egmont .360 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pascal Devillé

  Je moest er met je twee hakken opgestaan hebben plus een zak cement van 50 kilo op je schouders Anke!!!!

 • Willy Slachmuylders

  Anke Ben fan van U ! Al lang in de Ke...............En zal U politiek steunen !!! Doe zo verder!

 • Eric Van Dyck

  Aanslagen plegen in naam van ... liegen en bedriegen in naam van ... beledigd zijn in naam van ... telkens weer het slachtoffer uithangen in naam van maar wel alles om zeep helpen ... Dat heilig boek moest verboden zijn !!!

 • Riet Heirman

  JahJah komt weer eens in het nieuws, ook al is het met flinke onzin.

 • Huang Huifei

  alfred cool 26/04/2018 09u58 beste Mr Alfred, bedankt voor uw wijze en terechte insteek, Vancoillie Marc voor de Chinese gemeenschap