ABN AMRO financiert offshore diamantairs

Het Antwerpse kantoor van de Nederlandse bank ABN AMRO, dat diamantairs en juweliers bedient, duikt op in de nieuwe Panama Papers. Vanuit het filiaal is begin 2016 nog een lening van 100 miljoen dollar toegekend aan een Antwerps diamantbedrijf.
Photo News Het Antwerpse kantoor van de Nederlandse bank ABN AMRO, dat diamantairs en juweliers bedient, duikt op in de nieuwe Panama Papers. Vanuit het filiaal is begin 2016 nog een lening van 100 miljoen dollar toegekend aan een Antwerps diamantbedrijf.
Het Antwerpse kantoor van de Nederlandse bank ABN AMRO, dat diamantairs en juweliers bedient, duikt op in de nieuwe Panama Papers. Vanuit het filiaal is begin 2016 nog een lening van 100 miljoen dollar toegekend aan een Antwerps diamantbedrijf. 

Bij die lening, die nog zeker in februari dit jaar liep, kwamen zes postbusconstructies op de Britse Maagdeneilanden kijken. Dat schrijven De Tijd, Knack en Le Soir vandaag.

De zaak roept vragen op over de financiering van diamantairs in Antwerpen. Zelfs het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, dat de zes constructies opzette, waarschuwde de financiële toezichthouder op de Maagdeneilanden al in april 2016 dat mogelijk sprake was van witwassen en fraude bij de postbusvennootschappen. Maar interne mails van ABN AMRO geven aan dat de bank geen doorgedreven doorlichting deed van de partijen die betrokken waren bij de miljoenenlening.

Politiek gevoelig

De kwestie ligt ook politiek gevoelig. Andere Belgische banken weren de diamantairs vanwege de witwasrisico's. Minister Kris Peeters (CD&V) wil de banken wettelijk verplichten zaken te doen met diamantairs, klinkt het in Knack en De Tijd.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert Hendrix

  Peeters voor de diamantairs opkomen in Antwerpen?Wanneer zijn nu weer die verkiezingen?

 • Jean De Grande

  peeters is nog nooit te vertrouwen geweest. Die zit waarschijnlijk ook in Panama met zijn zwart geld.

 • Gerard Braeckmans

  En zo gaat dat maar verder.

 • Rory Dull

  Peeters wilt duidelijk de steun verkrijgen van de grootste gemeenschap fraudeurs van Antwerpen....degene steeds klagen ook al hebben ze een speciaal statuut om zo weinig mogelijk belasting en sociale zekerheid af te dragen voor hun werknemers....zakkenvullers eerste klas!!!

 • Jens van den Broeck

  Goed zo,belastingen in België zijn de hoogste ter wereld. Ik zou het ook doen.