Abdeslam gebruikte prepaid kredietkaart van bpost tijdens handel en wandel door Europa voor aanslagen

TV Brussel vond in april bij toeval beelden van Salah Abdeslam in zijn beeldarchief.
ap TV Brussel vond in april bij toeval beelden van Salah Abdeslam in zijn beeldarchief.
Salah Abdeslam gebruikte in de weken en maanden voor de aanslagen in Parijs een anonieme prepaid kredietkaart van bpost om zich te verplaatsen doorheen Europa. Dat heeft topman Philippe de Koster van de witwascel vrijdag gezegd in de Kamer. Hij stak daarop een vurig pleidooi af om ook die prepaidkaarten zo snel mogelijk af te schaffen.

"Prepaid kredietkaarten minstens zo gevaarlijk als anonieme simkaarten"

De federale ministerraad gaf vrijdag groen licht aan het verbod op anonieme simkaarten voor gsm's. Dat moet het terroristen moeilijker maken om ongestoord met elkaar te communiceren op afstand.

Gaat het om de financiering van terrorisme, dan zijn anonieme prepaid kredietkaarten minstens zo gevaarlijk, vindt de Koster. "Die kaarten zijn het instrument bij uitstek dat gebruikt wordt door terroristen", klonk het.

Ook Abdeslam maakte er handig gebruik van, onthulde de Koster. Hij kreeg dat nieuws enkele dagen na de aanslagen van zijn Luxemburgse tegenvoeter, aangezien bpost het beheer van die elektronische betalingen aan een Luxemburgse vennootschap heeft toevertrouwd.

De witwascel heeft daarop onmiddellijk alle gegevens opgevraagd bij bpost, wat heel wat nuttige info opleverde over de handel en wandel van Abdeslam doorheen Europa in de weken en maanden voor de aanslagen in Parijs.

"Die kaarten zijn het instrument bij uitstek dat gebruikt wordt door terroristen"

"We zeggen dat dit gevaarlijk is, maar ze willen het niet begrijpen"

Een zichtbaar verontwaardigde de Koster kan geen enkel begrip opbrengen voor het commerciële beleid van bpost rond die kaarten. "Wanneer ik naar de post ga, krijg ik vaak de vraag of ik geen prepaid kredietkaart wil voor mijn kleinkinderen. Bpost maakt daar nog steeds reclame voor, terwijl dat zo gevaarlijk is", hekelde hij.

Ook winkelketens bieden trouwens veel te vlot anoniem consumentenkrediet aan, vindt de topman van de witwascel. "We zeggen hen dat dit gevaarlijk is, maar ze willen het niet begrijpen", betreurde de Koster. "Ik heb al tegen de federale procureur gezegd dat hij misschien maar eens een topman van een groot bedrijf moet aanhouden voor de directe financiering van terrorisme. Misschien zullen ze het dan wel begrijpen", knipoogde hij nog.

"Ik heb al tegen de federale procureur gezegd dat hij misschien maar eens een topman van een groot bedrijf moet aanhouden voor de directe financiering van terrorisme. Misschien zullen ze het dan wel begrijpen"

Bpost: "Deze kaarten zijn absoluut niet anoniem"

Bpost is niet gelukkig met de uitspraken. "Deze kaarten zijn absoluut niet anoniem. Bij aankoop in het postkantoor moet een geldig identiteitsbewijs voorgelegd worden. We checken die identiteit vervolgens op de zwarte lijsten die alle banken gebruiken", legt bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck uit. De kaarten mogen ook niet aan minderjarigen verkocht worden, benadrukt ze.

De kaarten zijn wel anoniem in die zin dat er geen naam op de kaart gedrukt staat en bij aankopen ook geen naam doorgegeven moet worden. "Deze kaarten zijn voor mensen die hun identiteit online willen beschermen en hun budget onder controle willen houden. Maar hun identiteit is wel steeds traceerbaar bij elke aankoop. We hebben hier overigens zeer goed meegewerkt aan het onderzoek", aldus nog Van Speybroeck.