Abdeslam en Ayari krijgen elk 20 jaar cel voor moordpoging op agenten. "Rechtbank bijzonder creatief in vonnis", reageert advocaat Sven Mary

Sofien Ayari en Salah Abdeslam.
Palix Sofien Ayari en Salah Abdeslam.
Salah Abdeslam en Sofien Ayari zijn elk veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor de moordpoging op agenten in een terroristische context. Volgens de Brusselse correctionele rechtbank heeft immers niet alleen de gedode Mohamed Belkaïd op de politie geschoten tijdens de schietpartij in de Driesstraat, op 15 maart 2016, maar heeft minstens één van de twee anderen ook het vuur geopend. Bovendien hadden de drie duidelijk op voorhand afgesproken om zich met geweld en vuurwapens tegen een politie-inval te verzetten.

Het is het eerste Belgische vonnis waarbij twee personen terechtstonden die ook betrokken waren bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Het federaal parket vervolgde beiden voor moordpoging in een terroristische context en verboden wapenbezit, en eiste celstraffen van 20 jaar. De rechter volgde het Openbaar Ministerie. De twee verdachten, Salah Abdeslam en Sofien Ayari, waren niet aanwezig bij de uitspraak.

Een Belgisch-Frans politieteam wilde op 15 maart 2016 een woning in de Driesstraat in Vorst doorzoeken, toen de agenten onverwacht werden beschoten. Een scherpschutter schoot daarop de Algerijnse terrorist Mohamed Belkaïd dood. In het huis bleek ook Abdeslam zich schuil te houden, maar hij kon wegvluchten, samen met de Tunesiër Sofien Ayari. Het tweetal werd drie dagen later alsnog opgepakt in Molenbeek. Volgens de rechtbank heeft niet alleen Belkaïd op de politie geschoten, maar ook ten minste een van de twee anderen.

Oorlogswapens

De rechter legde de twee mannen deze voormiddag een celstraf van 20 jaar op. Abdeslam en Ayari moeten ook een schadevergoeding van 315.000 euro betalen aan de politieagent die zwaargewond raakte bij de schietpartij, en een schadevergoeding van 142.000 euro aan de Belgische staat. Twee andere politieagenten krijgen een schadevergoeding van 15.000 euro, drie anderen een schadevergoeding van 10.000 euro, en voor nog twee agenten werd een expertise bevolen. 

Maryse Alié, de advocate van de Franse speciale eenheden, is tevreden met de uitspraak. "Het is een heel goed gemotiveerd vonnis, dat overeenkomt met de rechtspraak. Vooral het feit dat de rechtbank meent dat met oorlogswapens op agenten schieten een terreurdaad is, stemt me bijzonder tevreden", aldus Alié.

De rechtbank is in haar vonnis bijzonder creatief geweest, vooral dan wat de procedures betreft

Advocaat Sven Mary

Maximumstraf

"De rechtbank is in haar vonnis bijzonder creatief geweest, vooral dan wat de procedures betreft", zegt Sven Mary, de advocaat van Abdeslam, in een eerste reactie op de veroordeling. Mary had aangevoerd dat de strafvordering onontvankelijk was, maar daarin is de rechtbank hem niet gevolgd. Omdat de onderzoeksrechter in de foute taal was gevorderd, was de strafvordering volgens Mary onontvankelijk. 

De rechtbank is echter van mening dat het hier gaat om een ordemaatregel, waardoor er geen schending kon zijn van de taalwetgeving. "Ik ben er niet mee akkoord dat het hier om een ordemaatregel gaat", aldus Mary. "Ik beschik nog niet over een kopij van het vonnis, we krijgen dat waarschijnlijk in de loop van de namiddag of morgenvoormiddag, maar minstens vergt dit een bestudering die wat doordachter zal moeten zijn."

De advocaat gaf ook aan dat hij met Abdeslam zal overleggen of ze in beroep gaan. "Dat zal gebeuren in de komende dagen of weken." Mary bestempelde de vraag of Abdeslam hem zal vragen om in beroep te gaan trouwens als "een hele mooie vraag, misschien wel de vraag van de dag". "Ik zal het hem voorleggen. Als hij het niet vraagt, kunnen we binnen dertig dagen, na het afsluiten van de beroepstermijn, afsluiten. Ik zal hem bepaalde zaken suggereren, maar de beslissing ligt bij hem."

Moeilijke vervoersomstandigheden

Volgens Mary is de straf ook cumulatief met een eventuele straf in Frankrijk en zal Abdeslam zijn straf in Frankrijk moeten uitzitten. Abdeslam verschijnt waarschijnlijk in de loop van volgend jaar voor het Parijse hof van assisen voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van 13 november 2015. "Frankrijk is prioritair", zo klonk het. 

Op de vraag of hij verrast was met de maximumstraf, antwoordde hij dat er "geen verrassingen meer kunnen zijn als je de naam Salah Abdeslam draagt". Over het waarom van Abdeslams afwezigheid, zei Mary dat zijn cliënt spreekt van "moeilijke vervoersomstandigheden".

Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam.
AFP Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam.

Celstraf in België of Frankrijk

Het is nog niet duidelijk waar Salah Abdeslam straf zal uitzitten, zegt Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse Franstalige rechtbank van eerste aanleg. Abdeslam kan immers nog in beroep gaan tegen zijn veroordeling. "Sowieso is de uitvoering van de straf ook een zaak van het openbaar ministerie, de uitvoerende macht", zegt voorzitter Hennart. "De betrokkene zit nu in een Franse gevangenis, de Belgische en Franse regering zullen dus moeten overleggen om te zien waar hij deze straf zal uitzitten."

"Bovendien zit Abdeslam in voorlopige hechtenis in afwachting van het proces over de aanslagen in Parijs. Als het Franse gerecht hem daarvoor ook een straf oplegt, komt die bovenop de straf die hier is uitgesproken. Hij zal ze dus achtereenvolgens moeten uitzitten. De beslissing over de plaats waar hij dat zal moeten doen, zal pas vallen na het proces over de aanslagen in Parijs."

Belgische en Franse regering zullen moeten overleggen om te zien waar Abdeslam straf zal uitzitten

Rechtbankvoorzitter Luc Hennart

Terroristisch karakter

"De beklaagden hadden duidelijk de intentie om de agenten te doden", sprak de rechter in zijn vonnis. "De gebruikte wapens waaronder twee oorlogswapens- en het aantal schoten -liefst 34- hadden dodelijke gevolgen kunnen kennen. De ordediensten werden meteen geconfronteerd met een groot aantal schoten." 

Eén van de agenten raakte bovendien gewond aan het hoofd, wat voor de rechtbank een extra element was om de intentie om te doden bewezen te verklaren. Dat er toch geen doden gevallen zijn, is niet te wijten aan de verdachten zelf, zodat er zeker sprake is van een poging doodslag.

Een schietpartij tussen terroristen en politie in een kalme familiale wijk, met een school en crèche, is zonder twijfel bedoeld om de bevolking angst aan te jagen

Rechtbank

"Allah gidst mij"

Volgens het gerecht gaat het wel degelijk om daden met een terroristisch karakter. "Een schietpartij tussen terroristen en de ordediensten in een kalme familiale wijk, met een school en crèche, is zonder twijfel bedoeld om de bevolking angst aan te jagen en te intimideren. De rechtbank verwees ook naar brieven die Abdeslam naar zijn moeder schreef. "Allah gidst mij in de strijd tegen onze vijanden. Ze moeten stoppen met ons te bombarderen." Daarnaast uitte hij ook zijn trouw aan Abou Bakr el-Baghdadi, de leider van IS.

 De rechter wees voorts nog op de vlotte logistiek van de terreurcel waartoe Salah behoorde. "Ze gebruikten de migratie-influx om terroristen ons grondgebied binnen te brengen."

V-Europe

De burgerlijke partijstelling van V-Europe, de vereniging van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart, werd onontvankelijk verklaard. Volgens de rechtbank kon zij niet aantonen dat ze een direct belang had. Sven Mary had zich eerder al grote vragen gesteld bij het belang dat V-Europe heeft in dit proces. "Als we dit toelaten, kunnen morgen ook de handelaars en restauranthouders van Brussel zich burgerlijke partij komen stellen", klonk het.

De voorzitter van V-Europe reageerde teleurgesteld op de beslissing, maar keek vooral naar de toekomst. "Het is tijd dat er op wettelijk vlak een evolutie komt, dat we met onze tijd meegaan", zei Philippe Vansteenkiste. "Het is belangrijk dat de stem van de slachtoffers gehoord wordt. In het buitenland kan dat wel."

Dit artikel wordt in de loop van de ochtend geüpdatet.
145 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Bocque

  Veel te lichte straf ! In de VS kwam hij nooit meer buiten. De straffen in België moeten dingend herzien worden ! Zeker straffen die verband houden met terrorisme. Het is om te lachen !

 • Louis Van Damme

  20 jaar.... weer op kosten van de belastingbetaler, men moet voor dergelijk crapuul de doodstraf opnieuw invoeren en dan zijn we er definitief vanaf. Zij deinzen ook niet terug voor onschuldige mensen te doden.... maar de politiek heeft hiervoor geen lef... mensenrechten ???? Welk recht hebben de mensen die ze doden ????

 • Remi Verbeke

  Maar 20 jaar voor zulke gedrochten, dus de belasting betaler en dus de nabestaanden van de slachtoffers mogen hem verder met hun belastinggeld onderhouden, geef dit een piikuurtje en weg er mee.....heeft te veel mensen blijvende schade aangedaan.

 • Simonne Dedeken

  En Sven Mary's portemonnaie weer dik gespijsd door de belastingsbetaler

 • adam naaktgeboren

  En daarna? Komt hij terug op twee gezonde voeten en loopt hij in het gareel. Vind hij werk en zijn de problemen van de baan.