Exclusief voor abonnees

Aat voert zijn eigen zwartepietendiscussie. Is ‘Le Sauvage’ een vorm van racisme?

'Le Sauvage', onderdeel van La Ducasse in het Henegouwse Aat.
Screenshot YouTube 'Le Sauvage', onderdeel van La Ducasse in het Henegouwse Aat.
Het volksfeest La Ducasse in Aat is Unesco-werelderfgoed. De Brusselse Panthers hebben een brief aan die organisatie geschreven om de erkenning in te trekken. De reden? Le Sauvage, een eeuwenoud personage in de volksstoet. ‘Het personage versterkt negrofobie.’

Een zwartgeblakerde huid, veren op zijn hoofd en een ring door de neus. Dat zijn de drie typische kenmerken van Le Sauvage, een van de belangrijkste personages in La Ducasse, een groot volksfeest met bijbehorende carnavalsstoet in Aat in Henegouwen.

De Bruxelles Panthères (Brusselse panters), een Franstalige organisatie die strijdt tegen raciale ongelijkheid, 

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sunno Hamar

  Door de Romeinen wordt al geschreven over riten in de Germaanse wereld waarbij mannen helemaal zwart geverfd werden om zo de doden te belichamen. Ze trokken dan als wilden door het dorp en treiterden iedereen die geen offergave voor de deur van hun huis had achtergelaten.

 • Heidi Vereecken

  Ik ben half Afrikaanse en woon al 50 jaar in België. Vroeger heb ik persoonlijk mogen meemaken wat racisme is en de dag van vandaag begrijpen de meeste niet eens de betekenis van het begrip! Die folklore, traditionele feesten en zwarte piet momenten zijn er enkel om plezier te maken, laat dat nu gewoon los en amuseer jullie zoals tevoren, zij @ zij!!!!

 • Verstappen Martine

  Ik kan hier echt niet meer bij. Alles wordt tegenwoordig zo uit de context getrokken. eerst de zwarte pieten, nu dit weer. Wordt allemaal een beetje te veel.

 • geert claes

  Eerst erkennen als erfgoed en achteraf kritiek op de inhoud. Dit is folklore en heeft niets te maken met racisme; diegenen die dat chockerend vinden moeten eens meer buiten komen. Van waar komen die 'panters' ? Maar hier wel hun wetten gaan stellen.

 • nicole degens

  Brusselse panters? Wat een agressief klinkende naam is me dat?