Aartsbisschop De Kesel: “We moeten ons verzetten tegen globalisering van onverschilligheid”

Aartsbisschop Jozef De Kesel tijdens zijn kersthomilie in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele te Brussel op 24 december.
BELGA Aartsbisschop Jozef De Kesel tijdens zijn kersthomilie in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele te Brussel op 24 december.
"We moeten ons verzetten tegen wat paus Franciscus de globalisering van de onverschilligheid noemt. Niet wat een mens voor zichzelf kan verwerven, maar wat hij voor een ander kan betekenen, dat maakt het leven de moeite waard geleefd te worden." Dat heeft aartsbisschop Jozef De Kesel in de nacht van dinsdag op woensdag gezegd tijdens zijn kersthomilie in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel. 

Hij wijst op de grote hoeveelheid onzekerheid die heerst en de solidariteit die kan helpen om die onzekerheid het hoofd te bieden. 

De kerstperiode herinnert ons aan wat echt belangrijk is in het leven, omdat het een tijd is waarin we geborgenheid zoeken en de banden aanscherpen met de familie, zegt De Kesel. Maar de aartsbisschop herinnert er ook aan dat veel mensen die verbondenheid en geborgenheid niet kennen. "Omdat ze arm zijn, ziek of oud, op de vlucht of vreemdeling. Velen hebben het gevoel er uiteindelijk niet bij te horen of geleidelijk uit de boot te vallen. De kersttijd is daarom ook altijd een tijd van solidariteit." Volgens De Kesel is het dan ook "geen toeval dat in deze donkere en koude dagen, zo vlak voor Kerstmis, de Warmste Week wordt gehouden".

Aartsbisschop Jozef De Kesel tijdens de misviering op kerstavond in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele te Brussel.
BELGA Aartsbisschop Jozef De Kesel tijdens de misviering op kerstavond in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele te Brussel.

“Angst is een slechte raadgever”

Die solidariteit is bovendien nodig omdat er vandaag veel onzekerheid heerst en soms ook angst, zowel in ons land als in de rest van de wereld. De Kesel verwijst ook naar de klimaatcrisis, die onzekerheid creëert over de toekomst van onze planeet, "het gemeenschappelijke huis van alle mensen". 

"Angst is een slechte raadgever", waarschuwt hij. "De verleiding wordt dan groot zich op zichzelf terug te trekken in de veiligheid van de eigen vertrouwde kring. Dan wordt het al vlug elk voor zich. Een mentaliteit die stilaan de tijdsgeest bepaalt en weinig belooft, noch voor onszelf noch voor de samenleving. Dan wordt men zelfgenoegzaam en voelt men zich niet meer verantwoordelijk voor wie niet tot de eigen kring behoren."
Als dat gebeurt, worden we volgens De Kesel "een maatschappij die de vrijheid dan wel hoog in het vaandel draagt, maar vergeet dat alleen solidariteit aan de vrijheid haar zin kan geven".
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wilfried Vanden Berg

  De kerk zou beter met zichzelf bezig zijn , in plaats van andere de les te willen spellen.

 • paul lemmens

  Zegt 1 vande grootste specialisten in de materie

 • Eddy DESMET

  We moeten ons in de eerste plaats verzetten tegen politieke partijen, die de onverschilligheid teweegbrengen ! N-VA op kop !

 • jean-pierre dermaut

  De onrust en de aanslagen in de wereld worden veroorzaakt door religies . Wat staat De Kesel daar in godsnaam (…!!) te zeveren .

 • Ludo Hermans

  Mijn bank is onverschillig tegenover mijn spaarboekje! Ondanks mijn verzet!