Aarschotse schepen neemt ontslag nadat ze examenvragen doorspeelde aan stadsmedewerker

Archieffoto: Christel Verlinden (Open Vld).
Foto Bollen Archieffoto: Christel Verlinden (Open Vld).
Christel Verlinden (Open Vld), als schepen in Aarschot onder meer bevoegd voor openbare werken, neemt met onmiddellijke ingang ontslag uit haar functie nadat aan het licht kwam dat zij examenvragen had doorgespeeld aan een stadsmedewerker. Verlinden is ook geen kandidaat meer bij de verkiezingen. Zij stond op de derde plaats van de Open Vld-lijst die getrokken wordt door nationaal partijvoorzitter Gwendolyn Rutten.

In een mededeling geeft Christel Verlinden toe dat zij examenvragen doorspeelde aan een geschoold arbeider van de stad. Die moest het examen afleggen om zijn job te behouden. Verlinden deed dat naar eigen zeggen omdat de betrokken medewerker "al jaren bij de stad in dienst was en steeds goed werk had verricht" en ze zichzelf zorgen maakte "dat de selectie niet correct zou gebeuren".

Ontslag

"Ik heb een fout gemaakt en had dat niet mogen doen. Aarschot verdient een modern en objectief personeelsbeleid. Dat is absoluut nodig in het belang van de stad en haar inwoners. De klok terug draaien, kan niet meer. Maar de toekomst beter maken kan nog wel. Daarom heb ik beslist een stap terug te zetten. Ik neem de volle verantwoordelijkheid voor wat ik gedaan heb. Ik heb dit in een impuls gedaan heb om iemand te helpen, zonder overleg met wie dan ook", aldus Verlinden in een mededeling.

"Ons-kent-ons mentaliteit"

Verlinden zegt zich ter beschikking te stellen "van alle instanties die vragen zouden hebben" en "mee te werken aan alle laakbare praktijken die in deze stad helaas de regel zijn". Dat ze deze examenvragen doorspeelde was volgens haar ook een gevolg van het feit "dat burgemeester André Peeters (CD&V) bij een eerder examen de juryvoorzitter opdracht gegeven had om doelbewust een kandidaat te buizen". "Ik besef dat het beter ware geweest om de ons-kent-ons mentaliteit in de stad Aarschot op een andere manier te bestrijden", aldus Verlinden.

N-VA eist schorsing benoemings- en bevorderingsprocedures

Voor de N-VA-afdeling van Aarschot is de fraude met examenvragen van schepen Verlinden symptomatisch voor "een cultuur van corruptie en fraude die nu al jarenlang het stadsbestuur teistert".

De N-VA wijst op het aftreden van burgemeester Willy Schellens (sp.a) in 2007 na een veroordeling wegens onregelmatigheden bij de toewijzing van een stedelijk afvalbeheerscontract. Ook de toenmalige schepenen Vinckx (CD&V) en Pelgrims (CD&V) legden toen hun mandaat neer na een veroordeling. "Begin dit jaar bracht Audit Vlaanderen onregelmatigheden uit met betrekking tot de aanwerving en bevordering van familieleden van burgemeester André Peeters (CD&V). Nu blijkt dat ook Open Vld zich met Christel Verlinden schuldig heeft gemaakt aan frauduleuze praktijken is de cirkel helemaal rond", aldus N-VA.

Voor de N-VA Aarschot is "de maat meer dan vol". "Ik hoop dat het parket nu snel wordt ingeschakeld. De stal moet volledig uitgemest worden", aldus lijsttrekker Annick Geyskens die als voorzitter van de gemeenteraad een extra raadszitting over de kwestie bijeenroept. "In deze zitting zullen we een tijdelijke schorsing eisen van alle lopende benoemings- en bevorderingsprocedures tot duidelijk wordt tot hoever deze malafide praktijken strekken", aldus Geyskens.

Burgemeester ontkent

Burgemeester André Peeters ontkent intussen formeel de beschuldiging van ontslagnemend schepen Christel Verlinden. Peeters zegt dat hij de voorzitter van de examenjury nooit onder druk heeft gezet. Ook de beweringen dat er in Aarschot een cultuur van fraude heerst, ontkent hij. 

Gwendolyn Rutten

Ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten reageert op de examenfraude van haar partijgenoot Christel Verlinden. “Wat gebeurd is, kan niet. Onze mooie stad Aarschot heeft nood aan een modern en objectief personeelsbeleid."

"Burgemeester André Peeters, die op de hoogte was van de feiten, bezorgde mij gisteren anonieme sms'en waarin over Christel Verlinden gesproken wordt. Ik heb dit overgemaakt aan het parket en de bevoegde instanties. Dat is de plicht van iedereen in het publiek bestuur", aldus Rutten.

Daarnaast benadrukt Rutten "dat ze positief en ambitieus aan het Aarschot van morgen wil kunnen bouwen". "Spelregels zijn er voor iedereen. Aarschot moet vooruit en dat kunnen we enkel doen als alle partijen resoluut breken met praktijken uit het verleden", aldus nog de partijvoorzitter. 
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JOS LUYTEN

  Gewoon doen !

 • JOS LUYTEN

  Examen vragen doorspelen ? Gewoon doen !!

 • danny verbeeck

  Ongelooflijk , de één zijn dood d'ander zijn ,haar brood .

 • Johan Vandijck

  Zeer grappig allemaal. Hoogtijd om de postjes van burgemeester en schepenen af te schaffen en te vervangen door gekwalificeerde burgers.

 • anna Vandenberg

  Walter Grootaerts kan nu ook een filmpje maken over de donkere kantjes in zijn partij.