Aardbeving met kracht van 3,1 in Limburg: "Niet zo uitzonderlijk"

EMSC
In de province Limburg heeft vannacht een aardbeving met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter plaatsgevonden. De beving werd om 00:43 uur opgetekend door het Europese Mediterrane Seismologische Centrum (EMSC). "Niet zo uitzonderlijk in die regio", stelt Michel Van Camp van de dienst Seismologie bij de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSV).
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het epicentrum van de beving bevond zich bij het Limburgse dorp Meeuwen, een vijftiental kilometer ten noorden van Genk. Volgens de KSB lag het epicentrum iets oostelijker, op 8,6 kilometer diepte in Molenbeersel (deel van de grensgemeente Kinrooi; nvdr).

De beving werd gevoeld in de wijde omgeving. Er is evenwel geen melding van schade. Op Twitter kwamen meerdere berichten binnen van mensen die werden opgeschrikt door de aardschok. 

In tegenstelling tot het Nederlandse Groningen, waar aardbevingen het gevolg zijn van gaswinning, hebben bevingen in Limburg een natuurlijke oorzaak. Ze zijn het gevolg van bewegingen in regionale breukensystemen in de aardkorst. Deze bewegingen ontstaan door zogeheten tektonische krachten aan de randen van platen.

"Niet zo uitzonderlijk"
"Deze aardbeving haalt niet de top tien in België en is ook niet zo uitzonderlijk langs de Roer/Maasvallei", stelt Van Camp. 

Zo beefde de aarde gisterenavond bijvoorbeeld ook in het Duitse Ruhr-gebied. De beving had een magnitude 2,7 en het het epicentrum bevond zich nabij Bottrop-Kirchhellen. Wegens de geringe diepte van de beving gaat de geologische dienst ervan uit dat mijnbouw aan de basis ervan ligt.

België heeft sinds het einde van de Middeleeuwen veertien aardbevingen ervaren met een magnitude die hoger was dan 5. Drie overschreden magnitude 6, met name in de Noordzee (1382 en 1580) en Verviers (1692). Een beving met een minimale magnitude van 6,0 komt gemiddeld om de 300 jaar voor, één met minimaal 5,0 om de veertig jaar en vanaf magnitude 4,0 om de vijf jaar.

Roermond
Een 'recente' uitschieter was de aardbeving van Roermond in het zuidoosten van Nederland op 13 april 1992. Die had een magnitude van 5,3, veroorzaakte schade en maakte veel mensen -tot in het Brusselse toe- wakker. Voorts waren er nog de bevingen in Le Roeulx (1985, M 4,5) en Luik (1983, M 4,6).

In een straal van 15 kilometer rond Kinrooi zijn er volgens Van Camp sinds 1960 een dertigtal bevingen met een magnitude van minstens 1,1 geweest. Een half dozijn had minimaal dezelfde kracht als die van de voorbije nacht. Uitschieter met magnitude 4,0 is... Kinrooi (25 juni 1960).

Getuigenissen

De KSB lanceert alvast een oproep tot getuigenissen. "Wij vragen iedereen die de aardbeving heeft gevoeld (of zelfs wie ze niet gevoeld heeft) om hun getuigenis te doen via het enquêteformulier dat online beschikbaar is op www.seismologie.be. Deze getuigenissen zijn een belangrijke bron van informatie voor het onderzoek naar aardbevingen in onze regio", klinkt het. 

Oproep: hebt u zelf beelden van tijdens de beving? Mail ze ons door via info@hln.be
52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Brusselaers

  Ja dit heb ik gevoeld en ik dacht mee aan een aardbeving, een raar geluid en een korte beving die ik op de divan voelde, ik woon in Lommel. Ik heb vroeger al meerdere aardbevingen gevoeld, 1 x in Limburg en enkele keren in het huidige Croatië en in Italië. De aardbeving in 1997 in Assisi voelde ik in Bologna.

 • patrick de keyser

  Ben jaarlijks 4a5 maal op bezoek bij vrienden in zuid bayern(Bad Tölz)die hebben er maandelijks 1a2 van M2 tot M3,9.Schrik der elke weer van,zij reageren der laconiek op.vannacht uit bed gevallen is dan s'morgens de vraag bij het ontbijt

 • Andelko Bujanic

  In Genk niks van gevoeld ...

 • Jonathan Wouters

  Ik ben er alleszins niet van wakker geworden. Jammer, ik had het wel graag gevoeld. Volgende keer beter.

 • geert vlietinck

  Oei,gisteren pas vertrokken op de camping in Zonhoven 20 kilometer van het epicentrum.