Aardappelteelt al derde jaar op rij in problemen door droogte

Bollen
De landbouw zit met de handen in het haar: al voor het derde jaar op rij dreigt de aardappeloogst bijzonder pover uit te vallen door de droogte. 

Percelen die normaal een goeie 40 ton per hectare opleveren, geven nu gemiddeld maar tussen 20 en 25 ton. Ook voor de maïs en de uien is het droge weer een probleem. “Sommigen beregenen hun akkers, maar er is een uitgebreid captatieverbod in veel regio’s”, zegt Sofie Scherpereel van landbouwsite Agripress. “Bovendien kost het geld én tijd. En niemand komt tussen.”

In 2016 was het nog de regen die de aardappeloogst vernielde, in 2017 en 2018 was het de droogte. “Al die opeenvolgende jaren van problemen leiden ertoe dat boeren hun contracten niet kunnen nakomen. Sommigen zijn aan het telen om het gat van vorig jaar nog te vullen.”

Op het bord van de consument zal de schaarste voorlopig nog niet merkbaar zijn. “De frietfabrieken zitten wel vroeger door hun voorraad, maar ze geraken nog altijd aan hun aardappelen. Al zijn kortere en duurdere frieten mogelijk.”
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Berthie Gijsen

  Mijn buurman heeft nog nooit zoveel en dikke aardappelen gehad als nu.

 • Bert Vanpoucke

  Patatten in Lochristi dood, geel en plat tegen de grond ?? Tzijn zekers Premieres die nu reeds rooiklaar zijn en dus met afgestorven loof bovengronds. De patatten opbrengst per hectare is tot nu toe goed tot boven gemiddeld.

 • Jean West

  Toch raar dat men in Overijsel (Nederland) volop mag besproeien en hier niet.

 • michel De Blay

  Hier zitten weer een pak specialisten bij elkaar!!! Er is er zelfs éne die de boeren zou verplichten om op hun erf een groot waterbekken aan te leggen ??, man man man. Hoe hij denkt dat bekken vol te krijgen mag Joost weten en vooral hoe je dat water dan gaat verdelen over een perceel aardappelen of graan of mais, dat 10 kilometer van de deur ligt.?? Misschien met emmertjes???Om efficient te zijn moet je minstens 2x20 liter /m² bevloeien wat 200000 liter/ha is.

 • GERARD DE PELECIJN

  Wij eten Chinees!