Aanvaring tussen mediaminister Dalle en Vlaams Belang over “belachelijke” diversiteitsquota bij de VRT, openbare omroep reageert

 Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans.
BELGA Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans.
Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) heeft vandaag in de commissie Media een aanvaring gehad met Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans. Volgens Slootmans moeten de "belachelijke diversiteitsquota" bij de VRT geschrapt worden, onder meer omdat ze een impact hebben op de kwaliteit van de VRT-programma's. Minister Dalle tilde bijzonder zwaar aan die uitspraak en vroeg Slootmans om zijn woorden terug te nemen.

De commissie Media bespreekt vandaag de beleidsplannen van mediaminister Benjamin Dalle. Tijdens die bespreking zei Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans dat de "belachelijke diversiteitsquota" bij de VRT in de prullenbak thuishoren. "U (minister Dalle, red.) moet daar mevrouw (Phara) De Aguirre maar eens over vatten. Zij zal u in geuren en kleuren vertellen hoe belachelijk die quota zijn en wat voor een verregaande repercussies die hebben voor de kwaliteit van de VRT-programma's", aldus Slootmans. 

“Dat pik ik niet”

Minister Dalle tilde bijzonder zwaar aan die uitspraak. "U zegt dat diversiteit in het personeelsbeleid van de VRT een negatieve impact heeft op de programma's van de VRT. Dat pik ik dus niet. Dat soort uitspraken, dat gaat niet. U moet dat terugnemen of preciseren", reageerde Dalle scherp.

Slootmans reageerde wat verbaasd op de uitval van de minister en verduidelijkte dat hij doelde op een concreet geval waarbij Ihsane Chioua Lekhli omwille van haar migratieachtergrond voorrang zou hebben gekregen op Phara De Aguirre om ‘De Zevende Dag’ te presenteren. "Mevrouw Lekhli heeft voorrang gekregen op mevrouw De Aguirre hoewel mevrouw De Aguirre eigenlijk betere kwalificaties had. Omwille van de quota is er dus voorrang gegeven aan iemand met iets lagere competenties", aldus Slootmans. 

“Schandalig”

Minister Dalle nam geen genoegen met die uitleg. "U heeft gezegd dat de diversiteitspolitiek van de VRT een negatief effect heeft op de berichtgeving. U hebt dat niet aangetoond. Het is schandalig dat u dergelijke dingen zegt. Ik vind het werkelijk een schande", aldus Dalle.

“Keuzes op basis van competenties”

De VRT maakt keuzes op basis van competenties en capaciteiten van mensen: “de juiste persoon op de juiste plaats”. “Dat was ook zo in 2013 toen Ihsane Chioua Lekhli gevraagd werd om ‘De Zevende Dag’ te presenteren. Dat was niet ten nadele van Phara de Aguirre; die was zelfs geen kandidaat voor die opdracht”, reageert Bob Vermeir, de woordvoerder van de openbare omroep.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raoul Rouma

  Quota is nooit gezond en te belachelijk om daar een discussie over te beginnen, zeker indien die opgedrongen worden. Vrouwen in de politiek is daar het beste bewijs van, nietwaar Goedele en konsoorten.

 • ROBERT GERTS

  @ Marcel Willems: inderdaad, want nu regeren “de kinderen van de collaborateurs!!! En dat vind jij beter precies! Landverraad!

 • Anne Callebaut

  Het word tijd dat de Vlaming belastingeld betaald die gebruikt word door mensen die wat vriendelijke programmas aanbied aan de kijkers en niet het Linkse rode blok op ons afstuurd. VRT gewoon opdoeken en maak een Vlaamse zender voor iedereen,hoor je het goed voor iedereen.LEVE VLAANDEREN.

 • maudy van leeuwen

  Allochtone achtergrond of niet. de BRT is sowieso een bloedrode propagandazender waar Noord-Korea nog een puntje aan kan zuigen. Over ieder woordje en beeldje is immers minutieus nagedacht inzake indoctrinatie en hersenspoeling van de Belgen van wieg tot graf. Van ons mag de hele BRT divers worden en geen blanken meer. Dan klopt het tenminste met wat ze uitdragen en krijgen we geen mes in onze rug meer van eigenvolkverraders.

 • Nema De Geest

  Slootmans is mooi op zijn plaats gezet. Hij kon met geen enkel zinnig argument afkomen. Hij kon enkel terugvallen op zijn intolerantie en leugens en fake news. Het niveau van Vlaams Belang, dames en heren. Het is goed dat Dalle die onzin niet liet passeren.