Aanval met samoeraizwaarden in pitabar levert 1 jaar effectief

Het hof van assisen in Antwerpen heeft Francisco Peeters (37) uit Hoboken vandaag veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan één jaar effectief, en 1.000 euro boete voor opzettelijke en voorbedachte slagen aan Cemil Aktepe (38). Dat hebben het hof en de jury na 3,5 uur beraadslaging beslist. Het openbaar ministerie had 30 maanden effectief gevorderd.

Onder voorwaarden
Francisco moet zich wel gedurende vijf jaar aan een aantal voorwaarden houden. Zo moet hij vast werk of een opleiding zoeken, een cursus agressiebeheersing volgen en zich laten begeleiden voor zijn alcoholmisbruik. Als hij die voorwaarden niet naleeft, worden de twee jaar met uitstel effectief.

Racistisch motief
De beschuldigde had het slachtoffer op 28 mei 2003 in beschonken toestand met twee samoeraizwaarden verwond in diens pitabar aan de Kioskplaats in Hoboken. Hij was naar het hof van assisen verwezen voor poging tot moord met racistisch motief, omdat hij het slachtoffer had uitgescholden voor 'makak' en 'bruine aap'.

Betwist
De verdediging had echter om een herkwalificatie gevraagd naar opzettelijke en voorbedachte slagen. Ze betwistte de intentie tot doden en ook het racistische oogmerk. De jury volgde de verdediging daarin. Francisco werd ook schuldig bevonden aan het dragen van vrij te verkrijgen wapens zonder wettige reden.

Gedragsverbetering
In het arrest werd rekening gehouden met de bijzondere agressiviteit waarmee de feiten gepleegd werden, de alcoholproblematiek en de persoonlijkheid van de beschuldigde, die de nodige soepelheid mist om met conflictsituaties om te gaan. Het hof en de jury vonden een straf die de mogelijkheid bood tot gedragsverbetering, dan ook op zijn plaats.

"Kansen aannemen"
"Het gebeurt zelden dat een hof van assisen een straf met uitstel uitspreekt. Wij hebben ervoor gekozen om u nog heel veel kansen te bieden en wij hopen dat u die met beide handen en zonder koppigheid zult aannemen", sprak assisenvoorzitter Michel Jordens. Francisco zat al tien weken in voorhechtenis. Na de uitspraak werd hij terug naar de gevangenis gebracht, maar volgens zijn advocate zal hij binnen afzienbare tijd worden vrijgelaten. (belga/sd)

Francisco Peeters
UNKNOWN Francisco Peeters
De bewijsstukken.
UNKNOWN De bewijsstukken.