Aantal verkiezingskandidaten met migratieachtergrond fors gestegen

BELGA
Het aantal kandidaten met een migratieachtergrond is flink gestegen in vergelijking met de gemeenteraads­verkiezingen van 2012 en 2006. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent, waarover De Morgen en VRT berichten. Het Minderhedenforum hekelt in een reactie dat mensen met een migratieachtergrond "wel op de kieslijsten staan, maar minder vaak terechtkomen op de (schaarse) 'goede' plaatsen". 

Het percentage kandidaten met een migratieachtergrond voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober bedraagt 14,3 procent in de 13 Vlaamse centrumsteden. Dat is heel wat meer dan in 2012 (9,5 procent) en 2006 (6,7 procent).

Die stijging zie je in alle centrumsteden, maar is het sterkst in Gent (+7,2 procent) en Antwerpen (+8,6 procent). "Dat heeft voor een stuk te maken met de nieuwe migratiepartijen die opkomen", vertelt Bram Wauters van de Universiteit Gent. Hij heeft het over partijen als Be.one, Vlaams Multicultureel Collectief, De Spiegel en D-SA. Desondanks blijven mensen met een migratieachtergrond tot op vandaag ondervertegenwoordigd in de politiek.

Stemmenkanonnen

Het Minderhedenforum hekelt in een reactie dat die verkiezingskandidaten dan wel op de lijsten staan, maar minder vaak terechtkomen op de (schaarse) 'goede' plaatsen. Meer diversiteit op de kieslijsten moet ook leiden tot meer diversiteit binnen de stads- en gemeentebesturen, klinkt het. 

"Personen met een migratieachtergrond staan wel op de kieslijsten, maar komen minder vaak terecht op de (schaarse) 'goede' plaatsen. De kans op een gelijke vertegenwoordiging in de stads- en gemeentebesturen, keldert daar serieus mee", zegt Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum. Hij voegt toe dat mensen met een migratieachtergrond niet enkel mogen geïnstrumentaliseerd worden tot stemmenkanonnen, om nadien geen effectieve plaats te bemachtigen. "Wie veel stemmen haalt, moet ook effectief een mandaat kunnen opnemen."

Netwerk

"We moedigen alle politici aan, ongeacht hun etnische afkomst, om netwerken uit te bouwen met personen met een migratieachtergrond om antidiscriminatie, gelijke kansen en diversiteit op de agenda te zetten. Want verzuchtingen van kiezers uit etnisch-culturele minderheden ernstig nemen is een verantwoordelijkheid van alle politici", besluit het Minderhedenforum. 

Twijfel je nog over je keuze bij de gemeenteraadsverkiezingen? Ontdek met welke lijsttrekker u matcht in uw gemeente op www.destemvanvlaanderen.be. Doe nu de test.
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Nogal logisch dat die mensen kandidaat zijn - ze zien ook wel dat politiek opbrengt. En ze hebben het grote voordeel dat ze diegenen die niet op hen stemmen kunnen zeggen dat ze dat doen omdat ze racistisch zijn.

 • jos robben

  rampzalige evolutie

 • roland peeters

  In de politiek gaanmet een dubbel paspoort moest verboden worden!

 • Rik Vandewalle

  Jammer genoeg dat de politiekers de waarheid niet willen zien, er leeft iets heel anders bij de gewone Vlaming, niet het gene wat wij opgedrongen worden van bovenuit.

 • Pieter Janssens

  Normaal zou diegene die de meeste stemmen hebben "moeten" besturen, dat is democratie. Ongeacht van welke partij en meerderheid, dan heeft stemmen zin op personen. Nu stem je eigenlijk alleen op de partij en deze beslist wie aan de vetpot mag zitten....